Razgovore o gubitku težine treba izbjegavati pred djecom, kažu stručnjaci

Foto: 123RF

POČETAK nove godine za mnoge ljude znači usvajanje novog režima prehrane. Također, odluke poput svakodnevnog vježbanja i popriličnog reguliranja tjelesne težine gotovo su neizbježne. Pa čak i ako možda već u startu znate da lažete sami sebi, mnogi će pokleknuti pred trendom donošenja novogodišnjih odluka, a o njihovom ispunjavanju će razmišljati kasnije.

Iako je okretanje zdravom životu i zdravim navikama dobar primjer djeci, stručnjaci kažu da bi roditelji pred djecom trebali izbjegavati razgovore o gubitku težine.

Naime, istraživanja su pokazala kako djeca čiji roditelji često govore o dijetama, reguliranju tjelesne težine i sličnim temama imaju veće šanse stvoriti negativnu sliku o vlastitom tijelu, ali i veće šanse za eksperimentiranje s nezdravim brzim dijetama.

Istraživanje provedeno 2010. godine proučavalo je obitelji s djecom u dobi od 14 godina te je došlo do saznanja da djeca čiji su roditelji u njihovoj prisutnosti često razgovarali o gubljenju kilograma imaju veću vjerojatnost da će kontrolirati svoju težinu na nezdrave načine. Druga studija, objavljena 2011. u publikaciji Body Image, pokazala je kako roditelji koji pred djecom govore o smanjenju kilaže imaju veće šanse da odgoje tinejdžere koji su nezadovoljni svojim izgledom.

"Kada su roditelji prekomjerno fokusirani na težinu, izgled tijela i dijete, to može dovesti do poremećaja prehrane, ali i do narušavanja zdrave kilaže njihove djece", objasnio je dr. Stephen Cook, profesor pedijatrije i interne medicine.

Dok se većina istraživanja bavi adolescentima između 11 i 16 godina, neke studije su pokazale kako djeca već u predškolskoj dobi mogu biti zabrinuta zbog svog izgleda. U izvješću Common Sense Medije navodi se kako više od polovice djevojčica i jedna trećina dječaka u dobi od 6 do 8 godina smatra da je njihova idealna težina manja od njihove trenutne težine. Štoviše, kako piše People, u dobi od 7 godina njih čak 25 posto već je isprobalo neku od nezdravih dijeta.

Da bi roditelji trebali izbjegavati razgovor o svojim kilogramima slaže se i dr. Leslie Sim, izvanredna profesorica psihologije na klinici Mayo.

Kako ona smatra, puno je učinkovitije vlastitim ponašanjem i primjerom djeci pokazati kako se odnositi prema svom tijelu. Umjesto na gubitak kilograma fokus bi trebalo staviti na zdraviji život, a u promjene bi trebala biti uključena cijela obitelj.

Pročitajte više