Revolucionarna videotehnologija može pridonijeti ranijem dijagnosticiranju autizma?

Foto: Unsplash

U SVIJETU se svakodnevno dijagnosticiraju djeca sa spektrom autizma i premda to sa sobom nosi teške izazove za cijelu obitelj, postoje sustavi podrške koji mogu pomoći. Jedan od ključnih čimbenika je rana dijagnoza, što može učiniti veliku razliku za autistično dijete i njegovu obitelj. Zato su ovakve studije i njihova otkrića izuzetno važni.

Ženevsko istraživanje

Prema Medical Xpressu, razvijena je nova videotehnologija koja može pomoći u ranijem otkrivanju autizma. Ovaj sustav napravio je tim sa sveučilišta u Ženevi u Švicarskoj uporabom umjetne inteligencije.

Poznato je da je autizam vrlo teško dijagnosticirati djeci do pet godina života, stoga znanstvenici neprestano rade na pronalasku novih načina prepoznavanja znakova i karakteristika koje iskazuju djeca s autizmom, po mogućnosti u što mlađoj dobi, da bi se pridonijelo planiranju što ranijih intervencija u svrhu njihovog zdravlja i dobrobiti.

Velik dio dijagnoze autizma oslanja se na promatranje razlika između djeteta s autizmom i neurotipičnog djeteta. Sposobnost održavanja kontakta očima, ukazivanja na predmete i interes za svijet oko njih igra veliku ulogu u onome što medicinski stručnjaci traže u procesu dijagnoze.

Umjetna inteligencija

Ovaj će sustav moći analizirati videozapise i proučavati dječju neverbalnu komunikaciju. Isprobavši ovu tehnologiju, znanstvenici su otkrili da je pokazala visoku stopu uspjeha. Pri testiranju djece mlađe od pet godina, ispravno su identificirali 80 posto onih koji su pokazivali znakove autizma. Test se sastoji od snimanja interakcije djeteta s odraslom osobom u određenom vremenskom periodu, nakon čega snimku analizira sustav umjetne inteligencije.

Pokazalo se da je tehnologija bolja od ljudskog oka pri detektiranju djece koja pokazuju znakove autizma. Timu su trebale tri godine da razviju ovu tehnologiju, a pomoću promatranja djece s već dijagnosticiranim autizmom, uvježbali su računalo da prepoznaje razliku između neurotipičnog i neurodivergentnog ponašanja.

Radi se o revolucionarnom i nevjerojatnom alatu za ranije prepoznavanje znakova autizma, što znači i mogućnost ranijeg pristupa resursima i podršci djeci i njihovim obiteljima.

Pročitajte više