Riječke škole zabranjuju mobitele i nošenje majica koje otkrivaju trbuh

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

KAKO bi doskočili problemu neprimjerenog odijevanja, ravnatelji nekih riječkih škola odlučili su doraditi kućni red. Neprimjereno odijevanje, barem što se dužine odjeće tiče, upravo dolazi do izražaja na kraju i početku školske godine, kada se živa u termometru penje iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a većina školskih učionica nema klimu, piše Novi list.

"Uvijek je najgore zadnja dva tjedna nastave. Ovog lipnja smo u ‘raciji’ zaplijenili 10 do 15 pištolja i pušaka na vodu. Bilo je vruće i učenici su se polijevali vodom. Međutim, škola je život. To su djeca, a ne strojevi i moramo ih razumjeti, ali neke stvari su ipak nedopustive", rekao je ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić pa izdvojio primjere učenika koji dolaze s neprimjerenim natpisom na majici ili u prekratkim hlačicama i majicama.

Sličnih problema ima i OŠ Kozala pa ove godine planira uvesti pravilnik o odijevanju.

"Učenicima zna svašta pisati na majicama, ako stanuje blizu pošaljemo ga kući da se preodjene. Ne toleriramo ni šminkanje, lakiranje noktiju, ali još nemamo potrebe uvoditi posebna pravila i oko toga", izjavio je ravnatelj te škole Mladen Župan.

Zabranjeno je dovikivanje prolaznicima

U OŠ Frana Frankovića namjeravaju precizirati što je primjereno odijevanje u smislu dužine odjeće i neprimjerenih natpisa, a planiraju i detaljnije razraditi što će s mobitelima koje oduzmu i gdje će ih staviti dok roditelji dođu po njih.

Dio škola u kućni je red uvrstio i zabranu konzumacije jela i pića za vrijeme nastave, a OŠ Srdoči u svom revidiranom kućnom redu ima i zabranu dovikivanja prolaznicima, ali i zabranu dovikivanja, šaptanja, međusobnog razgovaranja i šetanja po učionici za vrijeme nastave, navodi Novi list.

Pročitajte više