Roditelj pitao kako da nauči kćer da ne plače kad viče na nju. Odgovor je sve iznenadio

Foto: 123RF / Quora

BITI roditelj ponekad je teško. Posebno ako imate dijete koje ne prestaje plakati. Vičete, ukazujete na greške, ali ništa se ne događa osim što dijete plače i dalje i samo vas čini još bjesnijima.

Što učiniti u takvoj situaciji, pitanje je koje se pojavilo na Quori, web stranici namijenjenoj postavljanju pitanja i odgovorima.

“Kako mogu naučiti svoju 16-godišnju kćer da ne plače kad god vičem na nju jer je učinila nešto krivo?” pitao je jedan roditelj. Srećom, odmah je odgovorila žena koja je prošla kroz isto.

“Ne brinite se zbog toga. S vremenom će prestati plakati sama”, napisala je Alicia Jordan. “Pogledat će vas umrtvljenim pogledom, ukočena od boli. Zapitat će se zašto je ikada marila za vaše mišljenje i zašto vas je ikada htjela učiniti ponosnom. I nastavit će dalje. Isključit će vas iz svog života i ostaviti mjesta samo za one koji je poštuju i vjeruju u nju.”

Alicia je nastavila dalje.

“Svaki put kada vičete na nju, isto je kao da je šamarate. Sada možda misli da je greška u njoj. Jednoga dana shvatit će da je to vaša greška jer niste imali strpljenja ni razumijevanja za njene pogreške. I neće više plakati jer je više neće biti briga za vas.”

Alicia je završila svoj odgovor s protupitanjem i potpisom:

“Je li to ono što želiš?

Kćer na koju su također vikali.”

Brzo su se pridružili i drugi roditelji kojima je takva situacija dobro poznata.

"Takav je bio i moj tata. Ispade bijesa je uvijek započinjao riječima: 'Moram s tobom na kratko razgovarati.' Dok sam živjela s očuhom, uhvatila bi me panika kad god bih čula te iste riječi, iako on nikada nije bio prost ni zao."

Ovo pitanje izazvalo je pravu raspravu jer neki smatraju da sve ovisi o kontekstu.

“Vikanje ne znači automatski zlostavljanje. Što je učinila krivo? Je li dobila lošu ocjenu ili vas je namjerno razljutila? Ponekad vikanje pomaže jasno pokazati granicu ponašanja koja se ne bi smjela prijeći.”

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više