Roditelji koji puše marihuanu skloniji su kažnjavanju djece batinama

Foto: 123RF

IAKO je marihuana popularna zbog umirujućeg djelovanja koje olakšava bol, novo istraživanje otkriva da kanabis ne opušta, barem kad je u pitanju roditeljstvo.

Istraživanje koje je objavio američki Nacionalni institut za ovisnost, zlouporabu alkohola i alkoholizam pokazuje da je vjerojatnije da će roditelji koji koriste marihuanu kažnjavati djecu, za razliku od onih koji je ne konzumiraju. To uključuje fizičku disciplinu kao što su batine, ali i nenasilne metode poput oduzimanja povlastica. 

Studija je ispitala 3023 roditelja iz Kalifornije o uporabi droga u proteklih godinu dana te koliko su često koristili nenasilne metode odgoja, ali i tjelesno kažnjavanje. Podaci ukazuju na to da su roditelji koji su koristili bilo koje opojno sredstvo (alkohol, marihuanu, metamfetamine ili drugo) bili skloniji kažnjavanju svoje djece u odnosu na one koji su se suzdržavali od uporabe droga.

Nije iznenađenje da roditelji koji piju alkohol lakše izgube strpljenje kada su djeca u pitanju, ali to se nije vjerovalo za marihuanu koju se smatra sredstvom koje ima umirujući učinak.

Velika većina roditelja koji koriste marihuanu pije i alkohol

Među roditeljima koji koriste marihuanu njih 92 posto je prijavilo da konzumira i alkohol. Insider prenosi da je učestalost fizičkog zlostavljanja 0,5 puta veća među roditeljima koji koriste i marihuanu i alkohol nego među onima koji samo piju alkoholna pića.

Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjelo kako uporaba marihuane utječe na roditeljstvo. 

“Malo je dokaza o dugoročnim učincima”, izjavila je profesorica socijalnog rada i autorica istraživanja Bridget Freisthler te je upozorila na to da treba uzeti u obzir da se studija oslanjala na anketne podatke u kojima nisu nužno navedeni istiniti podaci.

“Možda je netko samo imao težak dan, ali ova studija mi govori da su roditelji koji koriste opojna sredstva skloniji kažnjavanju djece. Ono što znamo je da mnoga takva ponašanja roditelja obično nemaju dobar učinak na djecu”, dodaje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Social Work Practice in Addictions.

Pročitajte više