Roditelji, ovu lošu naviku svoje djece nipošto ne smijete ignorirati

Foto: 123RF

AKO ste primijetili da vaše dijete u vrtiću ili školi kupi loše navike od druge djece, ne morate se brinuti oko baš svih. Loše navike poput kopanja nosića, lošeg brisanja guze, pijenja vode za kupanje, grickanja noktića i zanoktica, navike su koje možete iskorijeniti.
 
Međutim, ono što kao roditelj ne smijete ignorirati jeste da vaše dijete udara drugu djecu i naziva ih pogrdnim imenima. Također bilo kakvo ponašanje koje je emocionalno ili fizički štetno za drugo dijete, ne smije biti dopušteno.
 
"Ako primijetite da se zadirkivanje ili šamaranje nastavlja ili pogoršava, najprije se posavjetujte s učiteljicama kako biste razmotrili kako vam mogu pomoći u rješavanju problema. Recite im kakvo ste ponašanje primijetili kod djeteta i izradite plan za rješavanje situacije tako da sva djeca budu sretna", savjetuje Donna Tudda, direktorica Instituta Diane Lindner-Goldberg Child Care na Sveučilištu Hofstra u Hempsteadu.
 
Kada ste već primijetili ovakvo ponašanje kod djeteta, morate prihvatiti da to što radi vaše dijete nije dobro i ne smijete tražiti opravdanje za njega, već se morate suočiti s problemom i biti čvrsti te djetetu postaviti ozbiljne granice.
 
Osim toga, dijete morate naučiti da je nasilje nedopustivo, da se treba maknuti od one djece koja mu ne odgovaraju i da ne smije ulaziti u sukobe. Dijete mora biti svjesno uzroka i posljedica njegova negativnog ponašanja.
 
Ako dijete i nakon svih razgovora nastavi svoje nasilno ponašanje, za savjet se obratite i stručnjaku, na primjer dječjem psihologu.

Pročitajte više