Roditelji su ogorčeni jer su igračke za djevojčice skuplje od onih za dječake

Foto: Shutterstock

TAKOZVANI ružičasti porez (engl. pink tax) vidljiv je svuda. Žene neprestano ukazuju na nove primjere proizvoda na tržištu koji su namijenjeni ženama i skuplji su od onih koji se reklamiraju kao muški. Osim što frustrira, produbljuje neravnopravnost spolova, a što je najgore, počinje već u ranoj fazi života kad djeca nisu ni upoznata sa složenim društvenim problemima koji ih čekaju. 

Na ovaj problem upozorio je TikToker Lee Tasker, koji je uočio da je paket kocki za djevojčice, odnosno u ružičastom pakiranju, 7 funti ili 62 kune skuplji od plavog, namijenjenog dječacima.

"Pitanje za sve mame i tate na TikToku: Koji od ovih proizvoda kupujete svojim kćerima? Ovu vreću s mega kockama plave i zelene boje ili ovu s ružičastima i ljubičastima", upitao je.

I sam je svjestan da će većina za djevojčice odabrati ružičasto pakiranje, a onda je otkrio koja je razlika u njihovoj cijeni.

"Prvo pakiranje košta 13 funti, a drugo 20. Koje ćete sada kupiti? Iskreno, nisam vjerovao kada sam čuo da je ružičasti porez vidljiv i na primjeru dječjih igračaka", dodao je.

@lee.tasker How are we going to sort this out? #pinktax #pinktaxsucks #pinktaxisreal #sexism #sexist #feminism #pinktaxnomore #savemoney #shoparound ♬ original sound - Lee Tasker

Roditelji su u komentarima izrazili ogorčenost razlikom u cijeni.

"Zaista sam kupila plave kocke kad mi je kći bila mlađa iz tog razloga", napisala je jedna majka.

"Trebate vidjeti odjeću za bebe. Ona za dječake jer također jeftinija", komentira druga.

Neki su stali u obranu tvrtke koja proizvodi kocke za igru te napisali da "specijalna izdanja igračaka uvijek koštaju više nego standardna".

 

Pročitajte više