Roditeljska debata: Trebamo li djeci davati lovu za obavljanje kućnih zadataka?

Foto: Instagram

TEŠKO je pobiti argument da su roditelji dužni djeci davati zadatke, kao što bi i njihova poštena dužnost trebala biti da te zadatke obavljaju bez pogovora.

No, moderni roditelji ipak ne znaju što bi rekli na ideju da im se obavljanje zadataka plati i je li to uopće dobar način.

Srećom, i stručnjaci su se malo pozabavili tom temom pa evo što kažu:

Nema šanse, kakvo plaćanje?!


Nekoliko stručnjaka odmah je stalo na stranu neplaćanja jer redovne kućne obaveze nisu i ne bi smjele biti plaćane. Zbog nekoliko razloga.

Prvo - dijete možda odbije nešto napraviti jer mu u tom trenutku ne treba novac (nisu ni oni baš toliko pohlepni) i drugo, dobivanje novca djecu uči kako njime upravljati na temelju želja ili potreba, a to nema nikakve veze s obavljanjem zadataka. Drugim riječima, zadaci koje bi djeca trebala obavljati morali bi svakako ostati izvan sfere nagrada i plaćanja, zato što su njihove obaveze njihova dužnost, odnosno ono što se od njih očekuje. Isto kao što se od roditelja svaki dan očekuje da će djeci staviti nešto na stol. "Pa ako roditelj ne dobiva plaću za sve što tijekom dana čini za svoju obitelj, zašto bi djeca onda bila iznimka?" mišljenja je Ron Lieber, kolumnist New York Timesa specijaliziran za osobne financije i autor knjige "The Opposite of Spoiled", a s tim se slaže i autorica programa Money-Smart Kids, Gail Vaz-Oxlade koja ide čak i korak dalje kad kaže: "U redu je djeci davati novac, ali onaj novac koji ste ionako planirali potrošiti na njih, za njihove redovne potrebe, pa ako oni taj novac ipak odluče potrošiti na svoje gušte te im kasnije zatreba za novi ruksak, tada će shvatiti. To je trenutak za učenje."


Zarada - učenje

Nisu svi skloni istom mišljenju pa tako psihologinja dr. Denise Cummins smatra da bi djeca ipak trebala biti katkad plaćena jer će u suprotnom još dugo vjerovati da je isključivo roditeljska dužnost dati im sve što trebaju ili požele, a s tim se mišljenjem slaže i stručnjakinja za osobne financije Lauren Greutman koja vjeruje da bi djeca trebala zaraditi od obavljanja poslova, ali svakako ne svih.



Izbacivanje smeća, pranje suđa i ostali sitni svakodnevni zadaci nikome se ne bi trebali platiti, ali poslovi kao što je generalno ribanje kuhinjskog poda, za što bi mnogi možda platili nekom drugom da to obavi, to je ono za što bi djeca trebala biti nagrađena čak i novcem.

Za to je dala i svoj osobni primjer kad je njen sin već imao nešto ušteđevine i silno si je želio kupiti igračku, ali nije imao dovoljno novca. Tad mu je predložila da za tu razliku očisti cijelo dvorište i kad je na koncu dobio svoj novac te si kupio igračku, izraz ponosa i uspjeha na njegovu licu bio je znak da je učinila baš ono što je trebala. Platila mu je, a on je naučio dobru lekciju.

>>Za što su sve mala djeca sposobna?<<

I zato smatra da se tema plaćanja djece za zadatke koje bi trebali obavljati ne može svesti na jedan zaključak jer postoji više mogućnosti i različitih situacija u kojima bi im bilo dobro platiti samo zato da već sada ne propuste priliku naučiti da će im se trud, ako se potrude, doista isplatiti. Bilo da kose travnjak kod kuće ili se prihvate sitnih honorarnih poslova, kad za to dođe vrijeme. A što prije počnu, prije će shvatiti lekciju.

Zaključak je jasan - ne plaćanju za svaki sitni zadatak, ali za veće stvari, odnosno za veći cilj, nagrada može biti opravdana.

 

Pročitajte više