Roditeljska naknada raste, ali ne za sve. Majke: "Nadam se da imaju opravdan razlog"

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

UMJESTO dosadašnjih limitiranih 5645 kuna, roditelji će drugih pola godine nakon rođenja djeteta primati naknadu od najviše 7500 kuna. To je dio Konačnog prijedloga zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji je do 5. srpnja na javnom savjetovanju, a potom će u saborsku proceduru po hitnom postupku jer 2. kolovoza istječe rok do kojeg se u nacionalna zakonodavstva trebaju unijeti odredbe EU Direktive o ravnoteži poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, piše Slobodna Dalmacija.

Direktivom se nastoji osigurati provedba načela ravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada i radnome mjestu te omogućiti roditeljima i skrbnicima bolje usklađivanje obveza, ojačati minimalne standarde vezane uz roditeljski dopust, fleksibilne radne uvjete i uvesti minimalne standarde vezane uz očinski dopust pa će tako novi očevi imati i očinski dopust od 10 dana uz punu plaću.

Za neke će vrijediti stari propisi

Međutim, tekst prijedloga već je izazvao kritike jer je predviđeno da se nove naknade neće isplaćivati onima koji ih već koriste na dan pokretanja novog zakona pa će za postojeće korisnike roditeljskih naknada, kao i za one koji ih još ne primaju, ali su predali zahtjeve, vrijediti stari propisi, dok će nove veće naknade primati oni koji na njih pravo ostvare po novom zakonu.

"Koliko se sjećam, s prva dva povećanja kada su išla na 3900 kuna i 5600 kuna bile su obuhvaćene sve korisnice. Nije mi jasno zašto od početka nije komunicirano u javnosti da se isto neće odnositi na postojeće korisnice jer iskreno velika većina istih to očekuje. Nadam se kako ćete za iste imati opravdan razlog i dobro objašnjenje jer smatram kako se ne radi o velikom broju korisnica koje bi zaista i primile tu naknadu od 7500 kuna s obzirom na to da nam je većina majki nažalost zaposlena na nižim plaćama", kritika je jedne građanke koju prenosi Slobodna Dalmacija.

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 35 tisuća djece. 2020. je oko 2000 očeva koristilo rodiljni dopust, a lani njih oko 1800.

Pročitajte više