Roditeljski stilovi koji su najgori za djecu

Foto: Profimedia

SVAKI roditelj ima drugačiji način ophođenja s djecom. Njihove navike uglavnom dolazi ili iz njihovih iskustava dok su bili djeca ili od onoga što čuju od drugih. 

Odnos roditelja i djeteta treba njegovati. Ekstremna ponašanja mogu uništiti ovu posebnu vezu, čak vas i udaljiti od djeteta. Ako zaista želite da vaša djeca uspiju izrasti u kvalitetne odrasle osobe, evo nekih roditeljskih stilova koje biste trebali izbjegavati.

Neuključeno roditeljstvo

Kad roditelji žmire na potrebe i želje svoje djece, nisu uključeni ili zanemaruju dijete. Takvi roditelji ne slušaju dijete, ali i ne traže i ne očekuju ništa od njega. Oni su ravnodušni, a to može itekako utjecati na djetetov um i njegovu budućnost.

Helikoptersko roditeljstvo

Za razliku od neuključenog roditeljstva, helikoptersko je sušta suprotnost. Roditelji koji pripadaju ovom stilu pretjerano su uključeni u život svog djeteta, paze da dijete sve radi savršeno i ne ostavljaju prostor za pogreške. Takvi roditelji ponašaju se previše zaštitnički. Iako su djeca odgajana ovom tehnikom iznimno voljena, mogla bi se osjećati preplavljena količinom pažnje koju dobivaju. To bi ih također moglo učiniti potpuno ovisnima o roditeljima. 

Spasilačko roditeljstvo

Slično kao i roditelji helikopteri, roditelji spašavatelji brinu se da njihova djeca ne griješe, ali im pritom ne dopuštaju ni da vode vlastite bitke. To bi moglo utjecati na budućnost djeteta koje, kad odraste, može postati pretjerano bezbrižna i ravnodušna osoba koja ne zna preuzeti odgovornost za svoje postupke. 

Pročitajte više