Rođendanska "glazura" odlična je stvar za bebe, ali i roditelje

Foto: Facebook

ZNATE li što je uopće rođendanska glazura aka Birth frosting? Ma znate! To je klasičan verniks, kremasti (sirasti) sloj s kojim se bebe jako često rađaju, a koji ima izuzetne pozitivne strane i za vašu bebu, ali i za vas! 

Što se tiče samih beba, verniks je taj koji još u trbuhu štiti njihovu nježnu, tanku i još uvijek ne do kraja sazrelu, tijekom porod im služi kao dobar lubrikant, a nakon poroda, ako ga se ne odstrani odmah, još će pozitivno djelovati na bebin organizam, posebno ako ga se dobro umasira u kožu i ostavi tako još neko vrijeme. 

To je praksa koja se i u našoj zemlji sve češće prakticira i to je razlog zašto se mnoge bebe ne okupaju odmah po porodu već se tako "premazane" ostavljaju mamama na grudima da verniks još malo djeluje. 

<<<Fotografija "ružnog" novorođenčeta oduzet će vam dah<<<

Naime, dokazano je da čak 39 posto svih bjelančevina kojima verniks obiluje (sloj polako nastaje od 18. tjedna trudnoće i zapravo kod beba rođenih u terminu uglavnom nestaje), jako dobro utječu na imunitet beba. Zato se više ni ne preporučuje da ga se otkloni, a bjelančevine su samo dio njegove pozitivne strane. Naime, verniks obiluje i glutaminom, koji je sastavni dio aminokiselina te jako dobro utječe na sazrijevanje bebine crijevne sluznice, ima i dosta antigljivičnih i antimikrobnih karakteristika koji štite nježnu kožu nakon poroda, odnosno nježno tijelo od E. coli i streptokoka skupine B. 

>>>samo jedna slika koja pokazuje sve što od poroda NE očekujete<<<

S druge strane, funkcija mu je i da još jedno vrijeme vlaži bebinu kožu kao najbolja i najprirodnija hidratantna krema na svijetu, a poznato je i da obiluje melaninom i vitaminom E - važni antioksidansima koji se kroz kožu još jednu vrijeme apsorbiraju u bebin organizam. 

A ako ste i vi jedna od onih mama kojoj se sam pogled na ovu rođendansku glazuru jako gadi, probajte zataškati taj osjećaj, a posebno nemojte na njega zatvarati nos jer su znanstvenici, kako to pojašnjavaju i na stranici Birth Without Fear,  otkrili da upravo miris verniksa može potaknuti lučenje hormona "ljubavi" kod roditelja i tako još jače povezati mamu i njenu bebicu, a što će sigurno olakšati bol i traumu poroda. 

Postoji li stoga neka ljepša i bolja glazura od ove koje na toliko puno načina štiti male bebice. 

A svi vi koji ste svoje bebe rodile bez "glazure" - bez brige, ne rađaju se sve bebe s verniksom, posebno ako je bebica rođena u terminu ili nakon njega, jer se verniks do tada do kraja apsorbirao u kožu jer je odradio svoj dio posla u vrijeme trudnoće. Štitio je vašu nježnu bebu! 

I zato ne gunđajte i ne frkčite nosom na njega. Priznajemo, ne izgleda baš privlačno, ali ljepota je u ovom slučaju stvarno najmanje važna. 

 

 

Pročitajte više