Šarlah se ponovno vraća?

Foto: 123rf
 
OVA poznata dječja bolest je bila gotovo nestala no, ponovno je uzela maha. Rezultati istraživanja koje objavljuje medicinski časopis Scientific Reports ukazuju na povratak dječje bolesti – šarlah.
 
Suprotno vjerovanju da je potpuno iščeznuo, šarlah se u svijetu ponovno javio i to u još gorem obliku, naime, otporan je na antibiotike. Najveća epidemija zabilježena proteklih godina izbila je u Velikoj Britaniji sa 12 000 oboljelih tijekom jedne godine.
 
Uzročnik šarlaha je beta-hemolitički streptokok grupe A. To je vrlo raširena bakterija koja uzrokuje i upalu krajnika. Bolest se najčešće javlja u djece do treće godine te u djece školske dobi.
Streptokok također proizvodi toksine koji uzrokuju crveni osip i crvenilo lica po kojem je šarlah dobio ime. Šarlah je gotovo uvijek u pratnju upale grla i visoke groznice. Infekcija se širi od osobe do osobe s kapljicama koje se pojavljuju kada osoba kašlje ili kiše. Period inkubacije je kratak i traje od jednog do tri dana.
 
Simptomi šarlaha:
 
Crveni osip – osip izgleda kao opeklina od sunca. Najviše je zastupljen po prsima, leđima i ispod pazuha, a ponekad ga zna biti i na bedrima, dok se obrazi gotovo potpuno zacrvene.
 
Crvene linije – nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili koljena obično postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa.
 
Isprano lice – lice može postati isprano s blijedim prstenom oko usta
 
Jagodast jezik  – jezik obično izgleda crveno (neravno) koji na svom dubljem dijelu ima karakteristične bijele nakupine
 
Drugi znakovi i simptomi povezani sa šarlahom uključuju:
 
Temperaturu veću od 38.3 C
 
Upaljeno grlo
 
Otežano gutanje
 
Povraćanje
 
Glavobolja
 
 
 

 

Pročitajte više