Savršen prikaz kako stvarno vide bebe

Screenshoot: Facebook

VJEROJATNO manje više svi znate da se bebin vid počinje razvijati još u maternici, gdje gledaju, šire i zaklapaju oči, no nakon što jednom izađu "iz mraka" bebe zapravo još uvijek ne vide gotovo ništa. Ne vide ni boje, ni oblike, tek nejasne obrise te se puno više oslanjaju na oslanjaju na osjet mirisa i sluha. 

Prvih dana bebe doslovno raspoznaju tek nijanse svjetla i mraka i to samo onih predmeta koje od njih nisu udaljenije od otprilike 25 centimetara. No, kako dani i tjedni prolaze njihov vid postaje sve bolji iako i dalje vide tek mutne obrise. 

Smatra se da prve "prave slike", svoje roditelje i boju, počinju raspoznavati tek s otprilike tri mjeseca starosti, no čak ni tada ne vide cijelu sliku oštru i u bojama kako vide odrasli ljudi. 

>>>Bebe drugačije percipiraju ono što vide od nas odraslih<<<

U mjesecima koji dolaze bebe vide sve bolje, ali tek tamo negdje s osam mjeseci možemo reći da je njihov vidi sada "dobar" i da dobro zamjećuju oblike i boje na različitim udaljenostima. Slika im se sve više kristalizira te sve bolje koriste svoje ruke u koordinaciji viđeno-uhvaćeno-dovučeno. 

No, ako ste mislili da je to to - varate se i to gotovo duplo! Naime, kako stoji u ovom kratkom videu objavljenom na stranici Seeker na kojoj redovno objavljuju mnoga znanstvena otkrića i istraživačke crtice - beba tek s godinu dana može percipirati jasno i kristalno sliku koja je okružuje, no to je tek pola puta do konačnog razvoja njihovog vida. 

Naime, na tom će putu oko početi jasnije raspoznavati i igre svjetla i sjena, lakše će precipirati udaljenije i bliže predmete te će s oko dvije godine dijete konačno moći vidjeti kao i svaka zrela osoba. 
 
A ovako to nekako izgleda njima: 
 

Pročitajte više