Sedam roditeljskih pravila Kristen Bell koja ćete možda poželjeti kopirati

GLUMICA Kristen Bell i njezin suprug Dax Shepard roditelji su dvije djevojčice, Delte i Lincoln. Bell u intervjuima voli govoriti o svom roditeljskom iskustvu i odgoju djece. Tako je dala puno lekcija koje mogu biti korisne i drugim roditeljima. Neke od njih popisali smo u nastavku.

Uči djecu da se ispričaju i vodi ih vlastitim primjerom

Bell i Shepard imaju zanimljivo pravilo. Kad god se posvađaju pred djecom, moraju se pomiriti i jedno drugom ispričati. Neki roditelji se boje da će tako pred djecom pokazati svoju ranjivu stranu, ali Bell tvrdi da su isprike nešto čega se ne treba sramiti.

Ponaša se onako kako želi da se ponašaju njezina djeca

Iako je neke stvari ne vesele, ona ih radi zbog svoje djece. Primjerice, Bell želi da njezine kćeri čitaju pa i sama uzima knjigu u ruke. Kad god želi da njezina djeca nešto rade, postaje im uzor i radi to sama. 

Sa suprugom "mijenja" djecu

Bell kaže da ona i suprug djeluju kao tim. Priznala je da "mijenjaju" djecu kad god se netko od njih dvoje osjeća preopterećeno i treba kratak odmor od roditeljstva. Dok jedan roditelj puni baterije, drugi brine o djeci i to u njihovoj obitelji funkcionira.

Uči djecu da je u redu uzeti vrijeme za sebe u danu

Belline kćeri znaju da njihova mama svaki dan treba neko vrijeme za sebe. Tada najčešće uživa u tretmanima ljepote ili odgovara na e-mailove. 

Razgovara s djecom o sigurnosti na njima razumljiv način

Prije nekoliko godina, Bell je podijelila fotografiju na kojoj se vide ruke njezinih kćeri na poklopcu spremnika za benzin na automobilu. Kad god je morala utovariti stvari iz nabavke u automobil, kćerima bi rekla: "Ruke na krug!" Tako su se djevojčice držale blizu automobila i zaštitile od prometa. 

Osim toga, kad djeci čita bajke, uvijek se trudi potaknuti ih na razmišljanje. Tako, primjerice, dok čita Snjeguljicu, kćeri upita je li Snjeguljica pogriješila kada je prihvatila jabuku od stranca i bi li one učinile isto. 

Uči kćeri da budu ljubazne i suosjećajne

Bell podsjeća djecu da s vremena na vrijeme svi prolazimo kroz probleme i da nam je potrebna podrška drugih. Svoje kćeri uči da svaka osoba zaslužuje ljubav i poštovanje.

Ohrabruje kćeri da budu sigurne u sebe

Čak i ako slijedi neku čudnu, bizarnu tehniku roditeljstva, ako njezine kćeri ona čini sretnima, Bell ne odustaje. Tako djecu uči da budu sigurna u sebe. Strpljiva je, ali je svjesna i koliko je važno imati podršku partnera.

"Kada se djeca ponašaju loše i situacija izmiče kontroli, jedan roditelj može jednostavno napustiti prostoriju i napraviti kratku pauzu dok drugi roditelj preuzima kontrolu", izjavila je jednom prilikom.

Pročitajte više