Šest granica koje će ojačati vašu vezu, tvrdi psihoterapeutkinja

Foto: Pexels

Granice su važne u svim vezama, uključujući i romantične. Čak i kada smo u braku ili dugoj vezi, i dalje su nam potrebne granice s partnerom jer one mogu ojačati taj odnos, tvrdi psihoterapeutkinja Amy Morin.

"Većina parova ne razgovara o svojim individualnim granicama ili granicama koje žele postaviti kao par. Umjesto toga te se granice razvijaju tijekom vremena i često se ne revidiraju sve dok ne dođe do krize ili dok jedna osoba ne postane ogorčena", rekla je za Psychology Today.

U svojoj knjizi 13 Things Mentally Strong Couples Don’t Do navela je šest vrsta granica. "Razmislite kako biste odgovorili na pitanja vezana uz pojedine granice i razmislite trebate li strože granice u nekim područjima svog života", savjetuje Morin.

Ovo su granice koje navodi.

  1. Fizičke: Ako je vaš partner u spavaćoj sobi sa zatvorenim vratima, kucate li ili je u redu samo ući? Ako vaš partner ode tijekom nesuglasice, slijedite li ga?
  2. Društvene: Kada je riječ o planiranju aktivnosti s prijateljima koje ne uključuju vašeg partnera, u kojem biste trenutku prvo razgovarali s partnerom: Kad bi planovi bili za vikend? Ako su planovi uključivali trošenje novca? Ako su planovi bili u vrijeme kada je vaš partner bio kod kuće?
  3. Financijske: Koliko novca smatrate razumnim potrošiti na nešto prije nego što prvo razgovarate s partnerom? Hoćete li podijeliti sav svoj novac ili ćete ostaviti dio novca odvojeno?
  4. Seksualne: Jeste li razgovarali o stvarima koje vam se ne sviđaju? Jeste li svom partneru rekli stvari koje biste željeli isprobati?
  5. Emocionalne: Ako vam se bivši obrati na društvenim mrežama, je li u redu odgovoriti? Što ako se bivši obrati vašem partneru?
  6. Vremenske: Postoje li trenuci kada morate biti sami? Ako je tako, kako to možete reći svom partneru?

"Granice nisu namijenjene kažnjavanju ili promjeni nečijeg ponašanja. Umjesto toga, to bi trebale biti smjernice koje vam pomažu održati unutarnji mir kako biste mogli napredovati u vezi", zaključila je psihoterapeutkinja.

Pročitajte više