Šest pitanja koja biste trebali postaviti prije razvoda od partnera

Foto: Unsplash

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, broj razvedenih se povećava. 2001. godine razvedenih muškaraca bilo je 2.7 posto, a 2021. dvostruko više, čak 5.8 posto. Isti trend zamjećuje se i među ženama - 2001. godine razvedenih je bilo 4.2 posto, a 2021. 7 posto.

S obzirom na to da je odluku o razvodu teško donijeti jer su u nju uključene emocije i odgovornosti, postoji šest pitanja koja bi si svatko trebao postaviti prije nego što odluči okončati brak. Kate Daly, koja je provela stotine parova kroz proces razvoda, otkrila je o čemu bi partneri trebali razgovarati prije nego se raziđu.

Može li se naš odnos spasiti?

Daly savjetuje da o ovom pitanju prvo sami razmislite, a onda, kada steknete jasniju sliku o svojim potrebama, prokomentirajte ga sa svojim partnerom. Ako odlučite riješiti probleme, individualna terapija i terapija za parove mogu biti najbolji korak.

Jesmo li na istoj strani?

"Podijelite osjećaje sa svojim partnerom. Pokušajte biti sigurni da ste oboje na istoj strani kako bi razvod bio lakši", savjetuje Daly.

Kako ćemo odgajati svoju djecu?

Logistika i praktični aspekti roditeljstva sljedeći su na dnevnom redu. Zapitajte se kako možete biti najbolji roditelji svojoj djeci.

"Stavite se u kožu svoje djece i fokusirajte se na kvalitetu vremena provedenog s njima, a ne na kvantitetu. Također, važno je razmotriti koji je najbolji scenarij za djecu - gdje će živjeti, koliko često će boraviti kod drugog roditelja, bake ili djeda, u koju će školu ići i kako će stizati tamo i natrag", pojasnila je Daly.

Gdje ćemo živjeti?

Ključno je imati krov nad glavom, ali odlazak iz jednog obiteljskog doma u drugi može biti skup i izazovan. Prema Daly, neki parovi baš zbog financijskih razloga odluče nastaviti živjeti zajedno. Takav scenarij zahtijeva otvorenu komunikaciju, osnovna pravila i jasne granice. Daly savjetuje da budete pragmatični i kreativni kada donosite rješenja.

Što je s našom imovinom?

Sljedeći korak jest razrada svega što imate pojedinačno i zajedno. To se odnosi na štednju, imovinu, investicije, nasljedstva, poduzeća i tako dalje.

"Iskoristite razvod kao priliku da steknete uvid u svoje financije. To nije samo korisno, već je i bitno jer ćete morati odlučiti kako sve pravedno podijeliti, dajući prioritet interesima djece", tvrdi Daly. Ističe da je ova točka posebno složen element razvoda pa bi bilo dobro uključiti financijskog savjetnika ili pravnog stručnjaka.

Kako se možemo prijateljski razdvojiti?

Na kraju, postoji niz opcija koje su emocionalno i financijski manje iscrpljujuće od procesa koji uključuje odvjetnike i sudske bitke.

"Ako želite pravni savjet, pronađite savjetnika, posrednika ili stručnjaka za obiteljsko pravo. Razvod nikad nije ugodno iskustvo, ali jednog dana bit ćete ponosni na sebe ako kroz taj proces prođete dostojanstveno i s poštovanjem prema bivšem partneru ili partnerici", zaključila je Daly.

Pročitajte više