Simptomi dijabetesa kod djece

Foto: Shutterstock

NORMALNO, imunološki sustav štiti čovjeka od virusa i bakterija. Ali neki pojedinci imaju imunološki sustav koji ne funkcionira najbolje, kao u slučaju dijabetesa kod djece, i napada stanice gušterače koje proizvode inzulin. Zbog toga se u tijelu stvara malo ili nimalo inzulina. 

Inzulin je hormon koji proizvode posebne stanice u gušterači koje su stimulirane šećerom u krvi, ugljikohidratima i škrobom. Nakon što je probava gotova, šećer ili glukoza ulazi u organizam kako bi nahranio stanice. Bez inzulina stanice gladuju, a šećer koji ostaje u krvotoku može uništiti druge organe. Kako bi se tijelo nahranilo mora se osloniti na druge izvore koji nisu uvijek dostupni ili uzrokuju oštećenja tkiva i organa.
 
Svijest o znakovima i simptomima dijabetesa kod djece, poznatog i kao dijabetes tip 1, važna je kako bi se bolest stavila pod kontrolu. Djeca i tinejdžeri u svakoj dobi mogu razviti ovo stanje, a čak se ponekad javlja i kod beba. Obratite pažnju na ove znakove mladenačkog dijabetesa:
 
Prvi simptom su suha usta i pojačana žeđ. 
 
Gubitak na težini.
 
Djevojčice koje imaju dijabetes bit će sklone čestim vaginalnim infekcijama, a kod djece se može javiti pelenski osip.
 
Djeca s dijabetesom žale se na umor. 
 
Pretjerana glad znak je da nema dovoljno šećera u stanicama i da je tijelo gladno.
 
Zamućen vid javlja se kada je razina šećera u krvotoku visoka.
 
Djeca s dijabetesom osjetljivija su i lako se rasplaču. 
 
Često uriniranje zbog visokog šećera u krvi koji tjera bubrege da proizvode dodatan urin. 
 
Dijabetes je ozbiljna bolest koja može uzrokovati komu ili čak smrt. Ako razina šećera naglo poraste, dijete može pasti u dijabetičku ketoacidozu. Na sreću većina dijabetičara živi dugo i zdravo. Simptome dijabetesa kod djece lako je uočiti na vrijeme, a jednom kada je roditelj svjestan bolesti, poduzimaju se koraci za njeno kontroliranje.

Pročitajte više