Sinu dijagnosticirala rijetku bolest nakon što je vidjela objavu na Facebooku

RACHEL Scott, majka petero djece iz Teksasa, na Facebooku je napravila stranicu "Team Braden Luk" nakon što je njenom tada petogodišnjem sinu Bradenu dijagnosticiran akutni mijelitis (AFM).

Naime, Braden se prehladio i ubrzo nakon toga nije mogao gutati i imao je poteškoće u hodanju. Na kraju je prestao disati, zbog čega su ga morali intubirati. Nakon što je gotovo tjedan dana proveo u bolnici, pojavili su se prvi simptomi AFM-a, rijetkog stanja koje utječe na živčani sustav, prenosi portal GoodMorningAmerica.

"Pogođeni su svi dijelovi kralježnice. Izgubio je sposobnost pomicanja svih dijelova tijela osim nekoliko prstiju na lijevoj ruci. Hranili su ga kroz cjevčicu jer nije mogao gutati", rekla je majka.

Prošle su dvije godine otkad je njenom sinu dijagnosticirana bolest, a sve je podijelila na Facebook profilu u nadi da će podići svijest o AFM-u.

Njena objava je privukla pažnju majke dvoje djece Elizabeth Cardone čijeg je dvogodišnjeg sina prošli mjesec uhvatila prehlada. Ubrzo je počeo pokazivati znakove slabosti i borio se da ustane iz kreveta.

"Sjela sam do njega u krevet i uspravila ga, a on bi se srušio. To bih ponovila, ali bi on opet pao natrag. Odmah sam pomislila na Bradena i na AFM", rekla je.

Cardone je putem Facebooka poslala Bradenovoj mami poruku i pitala je za savjet. Otišli su kod liječnika i ubrzo mu je dijagnosticiran AFM i odmah su započeli s liječenjem.

"Nije mogao hodati, vozili smo ga u kolicima jer je bio vrlo slab u nogama", rekla je.

No, nakon liječenja njezin sin se oporavio i, kako je majka rekla, doslovno istrčao iz bolnice.

Što je akutni mijelitis?

Riječ je o upali sive i bijele tvari u leđnoj moždini koja pogađa sve njene funkcije.

Znakovi i simptomi akutnog mijelitisa se obično ubrzano razvijaju u nekoliko sati i pogoršavaju se tijekom nekoliko dana. 

Dijagnoza zahtijeva MR i analizu likvora.

Pročitajte više