Situacije u kojima roditelji ne mogu zamijeniti bake i djedove

Foto: Instagram

IMA li tko na ovom svijetu tko će reći da djeci ne trebaju bake i djedovi? To može reći samo onaj tko ih nikada nije imao ili baš nema te sreće živjeti normalnim životom u kojem su bake i djedovi neprocjenjivi.

Zašto su toliko neprocjenjivi? Zato što su oni logičan nastavak onoga što roditelji pružaju djeci i onoga što ne pružaju, jer su roditelji, a nisu bake i djedovi.

Zato što bake i djedovi neke stvari ipak rade drugačije

1. Oni znaju znanje

Bez obzira na to pričamo li o bakinoj nezaboravnoj kuhinji ili djedovi majstorskim vještinama, jedno je sigurno: bake i djedovi puni su vještina koje su im u malom prstu pa se oko njih ne trebaju previše zamarati, a vremena imaju na pretek pa i djecu mogu ležerno uključiti u sve njih. I tako djeci dati dobar primjer, podučiti ih i dozvoliti im da sudjeluju kad god požele.

2. Oni zaista jesu uvijek tu

Zatreba li vam pomoć oko djeteta, bake i djedovi bit će tu. Znate i sami da će za svoje unuke učiniti sve što je potrebno, a ta moralna podrška ne znači puno samo roditeljima, nego i djetetu, koje će toga postati svjesnije kako će odrastati. Kad neće biti mame ili tate na vidiku, uvijek će ostati baka ili djed koji će pomoći. Kad god zaškripi.  

3. Oni su jako ponosni


Čini se da je u DNK kod svake bake i djeda utkan nevjerojatan ponos spram unuka. Što god naprave, što god pokušaju i što god savladaju, bake i djedovi neće moći prikriti koliko su ponosni, a to toliko dobro djeluje na dječje samopouzdanje. Nisu ni roditelji po tom pitanju demotivirajući, nikako, ali bake i djedovi taj ponos jednostavno pokazuju drugačije. Onako, bez granica...

 


4. Oni pokazuju svu našu različitost

Oni su izvor informacija o mami i tati kad su bili mali, oni znaju kako je bilo biti dijete minulih generacija, znaju kako je to biti mlad, zreo i star. I svakako znaju pomiriti te u pravom trenutku istaknuti sve te razlike koje nas čine kompletnom obitelji, s cijelom povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

5. Oni su mudri

Iako se s godinama često počnu ponašati kao djeca, ne zaboravite da te stare duše u sebi još uvijek kriju godine i godine prikupljenog iskustva i mudrosti. Katkad vas možda iznenade bezbrižnim stavovima oko velikih roditeljskih dilema, ali to je zapravo izraz nade da vam pokažu da život ne treba uvijek biti po špagi te da mudar izbor ne znači uvijek onaj uobičajen put. 

6. Unuci, bake i djedovi puno uče jedni od drugih


Roditelji su most dvama vrlo različitim generacijama, a to znači da između njih postoji jako puno materijala za međusobno učenje. Baka uči kuhati, djed popravljati, a djeca njih uče kako se koristi mobitel. Svatko ima svoj zadatak.

7. To je čista ljubav

Kad roditelj voli, zna se koliko voli, a onda samo stanite na tren i zapitajte se: ako roditelji koji više od pola dana rade mogu toliko povući za ljubav svog djeteta, zar je onda moguće da bake i djedovi, oni s kojima djeca imaju poseban odnos, mogu voljeti manje od toga?

 

 

Pročitajte više