Skoro sva nesigurna djeca rade ove četiri stvari, tvrde psiholozi

Foto: Shutterstock

NESIGURNOST se kod djeteta pojavljuje iz mnogo različitih razloga, a psiholozi naglašavaju kako uvelike ometa ostvarivanje njegovih stvarnih sposobnosti i potencijala, umanjuje stupanj angažiranosti kada je riječ o školskim ili nekim drugim aktivnostima te se vrlo negativno odražava na njegov cjelokupan razvoj.

Najčešći uzrok nesigurnosti kod djeteta prvenstveno je veliko nezadovoljstvo njegovih roditelja, bez obzira na to zašto je do njega došlo. Naime, način na koji se roditelji odnose prema djetetu može itekako utjecati na razvoj njegovog samopouzdanja, odnosno njegove samosvijesti. No kako prepoznati da je dijete nesigurno? Kako objašnjavaju psiholozi, postoji nekoliko stvari koje radi gotovo svako nesigurno dijete.

Jedna od najčešćih stvari koje radi velika većina nesigurne djece odnosi se na vlastitu interpretaciju sebe. Naime, nesigurno dijete o sebi će često govoriti na vrlo negativan način, poput rečenica: ''Ja sam glup/ružan/nesposoban.'' Do toga dolazi jer dijete ne vjeruje u sebe i svoje sposobnosti, već misli da nije dovoljno dobro, iz kojeg god razloga.

Druga stvar koju većina nesigurne djece radi podrazumijeva zatvaranje u sebe. Umjesto da bude otvoreno i uvijek spremno na druženje s vršnjacima, nesigurno dijete sklonije je izbjegavanju gužve, zatvaranju u sebe te provođenju slobodnog vremene u samoći. Uglavnom je razlog strah od osuđivanja okoline, u ovom slučaju druge djece.

Isto tako, nesigurno dijete stalno se uspoređuje s drugima. Umjesto da vjeruje u sebe i fokusira se na vlastite želje ili mogućnosti, dijete kojemu nedostaje samopouzdanja uglavnom se uspoređuje sa svojim vršnjacima, misleći pritom da su oni mnogo bolji, uspješniji ili pametniji od njega.

I posljednje, ali jednako tako često jest teško prihvaćanje bilo kakve kritike. S obzirom na to da nesigurno dijete već ionako o sebi misli loše stvari, bilo kakva kritika samo će ga dodatno uvjeriti u to, objašnjavaju psiholozi. U tome slučaju često se može povući u sebe, postati tužno ili se čak rasplakati, iako je kritika koju je dobilo bila konstruktivna.

Pročitajte više