Službena preporuka trudnicama da muževima naprave poseban obrok zgrozila ljude

Foto: 123RF

LJUDI su ogorčeni nakon što je britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) na svojim stranicama ponudila savjet trudnicama da svojim partnerima naprave poseban obrok kako se ne bi osjećali zanemarenima.

U smjernicama za buduće mame navodi se da je 22. tjedan trudnoće "idealna prilika da se pobrinete oko svog partnera koji bi se mogao početi osjećati pomalo zanemarenim". Stoga predlažu ženama da im pripreme poseban obrok i dodaju poveznicu na par recepata.

Smjernice također navode da trudnice koje osjećaju bol trebaju potražiti pomoć u kućanskim poslovima od svog partnera, obitelji i prijatelja.

Joely Brearley, koja se zalaže protiv diskriminacije trudnica, podijelila je ovaj savjet, za koji kaže da odražava negativne spolne stereotipe.

"Da, znamo da žene rade 60 posto stvari više u domaćinstvu pa je vjerojatno da će morati zatražiti pomoć, ali ovakve formulacije samo održavaju taj rodni stereotip, čime se osigurava da žene i dalje obavljaju lavovski dio kućanskih poslova", napisala je.

Također, smatra da mnogi očevi i partneri ne žele biti svedeni na status pomagača, već ravnopravni partneri u odgoju svoje djece.

"Ako se vaš partner osjeća zanemaren jer ste trudni, onda biste mogli razmisliti o plaćanju savjetovanja", dodala je.

Objava je razbjesnila mnoge.

"Zar živimo u 50-ima?" upitala je jedna osoba.

"Veći dio trudnoće uopće nisam mogla ući u kuhinju koliko mi se povraćalo, a kamoli da bih uspjela skuhati poseban obrok", kaže druga.

"Tko je ovo uopće odobrio?" dodaje treća.

Glasnogovornik NHS-a izjavio je: "Ova formulacija je zastarjela i sada je promijenjena. Svjesni smo da to nije prikladno i ispričavamo se."

Pročitajte više