Smije li se s bebama i malom djecom šetati po magli?

Foto: EPA

POSLJEDNJIH dana većina Hrvatske se budi obavijena maglom, a slično vrijeme najavljuje se i za nadolazeće dane. Stoga se neki roditelji pitaju je li takvo vrijeme pogodno za šetnju s bebama ili djecom. Prema stručnjacima, odgovor na to pitanje ovisi o tome živite li u gradu ili na selu.

Naime, maglovito vrijeme u gradovima nije najpogodnije za šetnju za trudnice, bebe, malu djecu i starije osobe te kronične bolesnike. Kako pojašnjavaju liječnici, magla nije samo vodena para, nego sadrži i niz toksičnih čestica koje mogu uzrokovati respiratorne poteškoće. S izlascima po magli posebno trebaju biti oprezni roditelji djece koja su sklona respiratornim problemima ili one koja imaju astmu ili bronhitis.

Ako živite u područjima u kojima nema zagađivača zraka, možete biti mirniji, ali ne potpuno jer se ljudi na selu uglavnom griju na drva, a zagađivači i dim tako dospijevaju u atmosferu. 

Ako želite izaći, a biti sigurniji, preko bebinih kolica možete staviti zaštitu, a maloj djeci prekriti usta i nos tankim šalom.

Pročitajte više