Sočne mesne okruglice u umaku od kokosa i curryja

Foto: Youtube screenshot/The Cooking Foodie

KULINARSKI bloger Tieghan Gerard je poznat po svojim receptima kojima želi pokazati svima koji ga prate da se ukusni obroci veoma lako mogu napraviti i kod kuće. Ove sočne mesne okruglice se peku u pećnici i ne zahtijevaju da ih konstantno nadgledate, kao što je to slučaj kada ih pečete u tavi.

Sastojci za 6 tanjura:
(Priprema: 20 minuta; pečenje 25 minuta)

  • 500 g mljevene govedine
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • 2 mlada luka (narezana)
  • 1,5 žličica chilli praha
  • malo soli i mljevenog papra
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka (izgnječena ili naribana)
  • 1 manja glavica luka
  • 2,5 cm svježeg đumbira (naribanog)
  • 1 žličica curryja
  • ½ žličice cimeta
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 1/2 šalice vode
  • sok od jednog limuna
  • 1/3 šalice svježeg korijandera

Za posluživanje:

Bijela ili integralna riža.

Priprema:
(Hranjiva vrijednost po tanjuru: 387 kalorija, 34 g masti, 7 g ugljikohidrata, 16 g proteina i 1 g šećera)

Uključite pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva i ostavite grijati. Obložite posudu papirom za pečenje.

Napravite mesne okruglice

U srednjoj posudi pomiješajte mljevenu govedinu, jogurt, mladi luk, pola žličice chilli praha i dodajte prstohvat soli i papra. Rukama dobro sjedinite sve sastojke. Nauljite ruke maslinovim uljem i izrađujte okruglice. Od ove količine biste trebali dobiti 15 do 20 loptica. Stavite okruglice na papir za pečenje i pecite ih dok se ne pojavi hrskava kora na njima, otprilike 13 do 15 minuta.

Za to vrijeme napravite umak

Zagrijte maslinovo ulje  na srednjoj vatri. Kada se dobro zagrije, dodajte mu luk i dinstajte dok ne omekša, otprilike 5 minuta. Dodajte češnjak i đumbir, pa dinstajte još 5 minuta. Zatim dodajte preostalu žličicu chilli praha, curry i cimet. Nakon minutu ili dvije u tu smjesu umiješajte kokosovo mlijeko i pola čaše vode, pojačajte vatru na srednju jačinu i miješajte umak dok ne zakuha. Kuhajte sve dok se umak ne počne zgušnjavati, pa ulijte sok od limuna.

U umak dodajte okruglice i povremeno promiješajte sve dok se umak potpuno ne zgusne. Sklonite lonac s vatre i ubacite narezani korijander. Poslužite okruglice i umak preko riže, uz naan. Ostatke možete držati u hladnjaku, u odgovarajućoj kutiji tri dana.

Dobar tek!

Pročitajte više