Specijalistica školske medicine otkrila kako bi trebao izgledati jelovnik školaraca

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

DJETINJSTVO je vrijeme kada djeca istražuju svoj odnos prema hrani i stječu prehrambene navike. Iako roditelje često više zabrinjava količina unesene hrane nego vrsta namirnica, trebali bi se potruditi oko izbora hrane, načina pripreme obroka i određivanja pravog vremena za obroke, piše dr. med. Vlatka Gabrić, spec. školske medicine.

Pet za pet u školi

"Energetske potrebe ovise o spolu, težini, visini i tjelesnoj aktivnosti djeteta. U doba adolescencije zbog intenzivnog rasta i razvoja energetske potrebe su povećane. Djeci stoga treba osigurati pet obroka na dan (tri glavna obroka i dva međuobroka) i raznovrsne namirnice iz svake skupine hrane (mlijeko i mliječni proizvodi, voće, povrće, žitarice, meso, riba i jaja)", kaže dr. Gabrić, a prenosi Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Doručak je izuzetno važan obrok i ne smije se preskakati. Djeca koja ne doručkuju često su pospana, teže održavaju koncentraciju i otežano prate nastavu. S jutarnjom užinom, doručak treba zadovoljiti 35 do 45% dnevnog energetskog unosa. Za brz i kvalitetan doručak najbolji izbor su žitarice od cjelovitog zrna (muesli, zobena kaša, kukuruzne ili žitne pahuljice) s mlijekom ili jogurtom ili integralni kruh sa sirnim namazom, čašom mlijeka ili svježe iscijeđenog soka.

Ručak treba osigurati 30% dnevnih energetskih potreba, a preporučuje se kuhani obrok od mesa ili ribe te povrća, salata od sezonskog povrća ili variva. Večera osigurava 20 do 25% dnevnih energetskih potreba, trebala bi biti laganija i pojesti je treba najmanje 2 sata prije odlaska na spavanje.

"Nažalost, u školama često nije ponuđen obrok, što često vodi nezdravim izborima poput brze hrane, koja je lako dostupna u okolini škole. Takva hrana ima veliku kalorijsku vrijednost te sadrži puno masti i koncentriranih ugljikohidrata, a malo minerala, vitamina i biološki vrijednih sastojaka. Za međuobrok djetetu je bolje ponuditi kod kuće pripremljen sendvič obogaćen salatom, voće i orašaste plodove, a izbjegavati kekse, čokoladu ili grickalice", napominje specijalistica školske medicine.

Uz to djeca trebaju usvojiti tjelesnu aktivnost kao dnevnu naviku u trajanju od najmanje 30 minuta jer redovita tjelesna aktivnost pridonosi pravilnijem rastu i razvoju, izgradnji koštane mase i održavanju poželjne tjelesne težine.

Za kraj dr. Gabrić savjetuje roditeljima da ne zaborave da dijete svakodnevno treba:

  •     jesti raznovrsne namirnice
  •     imati pet obroka na dan te obavezno dan započeti doručkom
  •     imati dva obroka s namirnicama bogatim bjelančevinama (meso, mlijeko, jaja, riba, mahunarke)
  •     jesti voće ili povrće uz svaki obrok
  •     proizvode od žitarica (kruh, tjestenina, riža) jesti nekoliko puta dnevno
  •     piti dovoljno tekućine 
  •     najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti.

Pročitajte više