Spontani pobačaj: 18 slavnih dama koje su progovorile o traumatičnom iskustvu

Foto: EPA-EFE

POBAČAJ se definira kao gubitak ploda prije 20. tjedna trudnoće. Iako su pobačaji česti te se pojavljuju u otprilike 15 do 20 trudnoća, prema Rachel A. McConnell, stručnjakinji za plodnost u Centru za plodnost na Sveučilištu Columbia, oni su još uvijek tabu tema.

Zato su mnoge slavne dame, koje su i same iskusile ovo traumatično iskustvo, podijelile svoje priče. Svojim primjerom žele drugim ženama dati do znanja da nisu same i da pobačaj nije razlog za sram.

Jedan od aspekata pobačaja koji izaziva najviše frustracija kod žena, osim bolnih emocionalnih, mentalnih i fizičkih posljedica, je to što ne postoji jedan uzrok koji je prevladavajući, zbog čega je teško odrediti kako i zašto se on dogodio.

"Postoje različiti čimbenici koji mogu povećati rizik od pobačaja kao što su hormonalni problemi, infekcija, abnormalnosti maternice, nepravilnosti grlića maternice, nekontrolirani dijabetes, bolesti štitnjače i starija dob majke", kaže dr. McConnell.

"Međutim, većina pobačaja se događa zbog abnormalnosti fetusa", objasnila je ona.

Jane Seymour

U svojim 40-ima glumica Jane Seymour odlučila je da želi imati djecu s tadašnjim suprugom Jamesom Keachom. Nažalost, to nije išlo glatko kao što se nadala. Prema intervjuu za časopis Psychology Today, pretrpjela je dva pobačaja prije nego što se podvrgnula IVF tretmanu. U 45. godini rodila je blizance Johna i Kristophera.

Loni Love

Tijekom jedne epizode dnevnog talk showa The Real slavna komičarka je otkrila da je u svojim 20-ima doživjela pobačaj. Bila je trudna osam tjedana kada je izgubila dijete.

"Nikad više nisam htjela osjetiti taj osjećaj jer sam se već bojala. Osjećala sam toliko ljubavi prema toj bebi. To je razlog zašto takve stvari ne shvaćam olako. Nakon toga pobrinula sam se da više nikada ne zatrudnim, jer nisam htjela opet prolaziti kroz to. Osjećala sam se kao da je to dijete osoba koju sam iznevjerila", priznala je tada.

Lisa Ling

Novinarka i autorica Lisa Ling je 2010. godine podijelila svoje iskustvo sa spontanim pobačajem. Kako je tada ispričala, bila je trudna sedam tjedana kada joj je ginekolog rekao da nema otkucaja srca.

"Ne znam jesam li sve shvatila toliko ozbiljno koliko sam trebala jer se sve dogodilo jako brzo. Ali kada sam čula liječnika kako govori da nema otkucaja srca, to je bilo poput zabadanja noža u srce", prisjetila se.

Carrie Underwood

Carrie Underwood je već bila majka sina Isaiaha kada su ona i suprug Mike Fisher odlučili proširiti obitelj. No, tijekom tog razdoblja doživjela je tri pobačaja. Nakon prvog spontanog pobačaja je vjerovala kako to jednostavno nije bio dobar trenutak ni dio Božjeg plana. Ipak, nakon trećeg pobačaja počela se pitati što nije u redu s njom. Srećom, u siječnju 2019. godine rodila je sina Jacoba.

Beyonce Knowles-Carter

U dokumentarcu Life Is But a Dream slavna pjevačica je podijelila svoje iskustvo s pobačajem. 

"Prije otprilike dvije godine prvi put sam zatrudnjela. I čula sam otkucaje srca, to je bila najljepša glazba koju sam ikad čula u životu. Izabrala sam ime. Zamišljala sam kako će izgledati moje dijete. Osjećala sam se vrlo majčinski. Tada sam se vratila u New York na pregled - i nema otkucaja srca. Doslovno tjedan dana prije nego što sam otišla liječniku, sve je bilo u redu, no tada otkucaja srca više nije bilo", ispričala je Beyonce. 

Brooke Shields

Nakon što je prošla operaciju kako bi joj zbog opasnih stanica uklonili grlić maternice, Brooke Shields je saznala da ožiljci od tog postupka koče njezinu sposobnost da zatrudni. Ipak, ostala je u drugom stanju već nakon prvog kruga IVF-a, ali dogodio se pobačaj. Kasnije su Shields i suprug Chris Henchy dobili dvoje djece, Rowana i Griera. U svojoj knjizi Down Came the Rain ona dijeli svoje iskustvo pobačaja, a progovorila je i o postporođajnoj depresiji koju je doživjela nakon rođenja Rowana.

Celine Dion

Kada je njihov sin Rene-Charles napunio osam godina, pjevačica Celine Dion i njen pokojni suprug Rene Angelil očajnički su pokušali dobiti još jedno dijete te su se odlučili na IVF postupak. Nedugo nakon što je jedan od njih rezultirao trudnoćom, njihov glasnogovornik objavio je da je pjevačica doživjela pobačaj. Kasnije je rodila blizance Nelsona i Eddyja, ali ni ta trudnoća nije prošla bez komplikacija. Kako je otkrila u intervjuu za televiziju Quebec, na početku trudnoće je nosila trojke, ali je jedno od njih izgubila.

Lily Allen

Britanska pjevačica Lily Allen doživjela je pobačaj dva puta - prvi put 2008. godine, a potom još jedan 2010.  Iako su oba ostavila posljedice na njoj, drugi joj je bio puno strašniji i bolniji jer je izgubila dijete u šestom mjesecu trudnoće.

"Držala sam svoje dijete i bilo je zaista strašno i bolno, jedna od najtežih stvari koja se čovjeku može dogoditi ... zamalo sam umrla", rekla je u nedjelju u intervjuu za The Sun. 

Gwyneth Paltrow

Gwyneth je majka kćeri Apple i sina Mosesa, a u intervjuu za Daily Mail dotaknula se pitanja pobačaja trećeg djeteta.

"Imala sam stvarno loše iskustvo kada sam bila trudna s trećom bebom. Nije uspjelo, a umalo sam i umrla", rekla je tada

Još 2013. godine je priznala kako čezne za još jednim djetetom, ali još uvijek nije sigurna želi li opet proći kroz trudnoću.

Shay Mitchell

Ne ulazeći dublje u detalje, zvijezda Slatkih malih lažljivica Shay Mitchell otkrila je da je izgubila trudnoću 2018. godine, i to objavom na Instagramu. Ipak, zahvalila je svojim fanovima na pružanju prijeko potrebne pozitivnosti dok se nosila s gubitkom.

"Podrška i naklonost koje mnogi od vas pokazuju prema meni podižu me čak i za najmračnijih dana, a jedan se dogodio prošle godine nakon što sam izgubila dijete svojih nada i snova", napisala je tada.

Nicole Kidman

U intervjuu iz 2018. godine Nicole Kidman otvoreno je progovorila o tuzi koju je doživjela nakon što je izgubila dvije trudnoće tijekom svog braka s Tomom Cruiseom. Prvo se dogodila izvanmaterična trudnoća, a drugi put je bila riječ o spontanom pobačaju. 

Danas ona i njen suprug Keith Urban imaju dvoje biološke djece, a a glumica iz braka s glumcem Tomom Cruiseom ima već dvoje posvojene djece. 

Mariah Carey

Prije no što su začeli svoje blizance Marokanke i Monroe, Mariah Carey i Nick Cannon otkrili su da je pjevačica pretrpjela pobačaj.

"To nas je potreslo i odvelo na mjesto koje je zaista mračno i teško", rekla je Carey u intervjuu za Access Hollywood.

"Kad se to dogodilo, nisam mogla ni s kim razgovarati o tome", priznala je.

Kate Mara

Kate je u nedavnom intervjuu progovorila o pobačaju za koji se donedavno nije znalo.

"Bio je to prvi put da sam bila trudna i nikad nisam bila tako uzbuđena i šokirana zbog činjenice da ću postati mama", započela je glumica.

No, na pregledu kada je bila osam tjedana trudna, medicinski tehničar objasnio joj je da ne može vidjeti embrij. Kako je tada objasnila, radilo se o "neispravnom jajašcu", a službeni se pobačaj dogodio tek u trećem mjesecu trudnoće. 

Michelle Obama

U svojim memoarima Becoming Michelle Obama je priznala kako je i sama imala problema sa začećem te je jedna od njezinih trudnoća završila spontanim pobačajem.

Whitney Houston

Samo tjedan dana nakon što je u srpnju 1994. objavila da je trudna sa svojim drugim djetetom, glasnogovornica Whitney Houston podijelila je tužne vijesti da je pjevačica doživjela pobačaj.

"Ona je tužna, ali se nada da će imati još djece", izjavila je tada glasnogovornica Emily Bear za Associated Press. 

Nažalost, dvije godine kasnije Houston je pretrpjela još jedan pobačaj.

Demi Moore

U svojim memoarima Inside Out glumica je otkrila mnoge šokantne stvari, a jedna od njih je i spontani pobačaj koji je doživjela dok je bila u vezi s Ashtonom Kutcherom. Prema New York Timesu, Moore je bila šest mjeseci trudna kada je nastupio gubitak. Djevojčica se trebala zvati Chaplin Ray.

Pink

U intimnom intervjuu za USA Today Pink je otkrila da je prvi pobačaj doživjela u dobi od 17 godina, a potom je u godinama koje su uslijedile doživjela još nekoliko njih.

"Kad se to dogodi ženi ili mladoj djevojci, osjećate se kao da vas tijelo mrzi i kao da vaše tijelo ne radi ono što bi trebalo raditi", rekla je tada te je istaknula važnost razgovora i pružanja potpore ženama koje su doživjele ovo traumatično iskustvo.

Courteney Cox

Tijekom braka s bivšim suprugom Davidom Arquetteom glumica Courteney Cox podvrgnuta se IVF tretmanima i doživjela je brojen pobačaje prije nego što je rodila kćer Coco.

"Imala sam puno pobačaja i mislim da to nije nešto o čemu ljudi ne bi trebali govoriti, samo zato što je tužno, ali to se događa", rekla je u intervjuu za Busy Tonight. 

Upravo zato je pokrenula emisiju 9 Months with Courteney Cox, gdje je podijelila osobni put do trudnoće, ali i priče drugih žena.

Pročitajte više