Sterilizacijom plastičnih dječjih bočica se otpušta mikroplastika, upozorava studija

Foto: Pexels

U SKLOPU novog istraživanja znanstvenici su analizirali čestice iz često korištenih proizvoda od polipropilenske plastike nakon kontakta s kipućom vodom. 

Polipropilen je jedan od materijala koji se najčešće koriste za proizvodnju različitih plastičnih proizvoda, osobito za skladištenje hrane. Unatoč širokoj uporabi, njegova sposobnost otpuštanja mikroplastike do sada nije bila proučavana.

Međunarodni tim pod vodstvom Trinity Collegea u Dublinu usredotočio se na količine mikroplastike oslobođene prilikom sterilizacije dječjih bočica. Otkriveno je da se pritom oslobađa do 16 milijuna mikroplastike i još milijarde manje nanoplastike po litri.

Studija objavljena u časopisu Nature Food nije proučavala jesu li takve doze mikroplastike štetne. Međutim, prethodna istraživanja sugeriraju da mikroplastika može poremetiti razinu hormona kod ljudi.

Autor studije profesor John Boland rekao je: "Kad smo vidjeli ove rezultate u laboratoriju, odmah smo prepoznali potencijalni utjecaj koji bi mogli imati. No posljednje što želimo je pretjerano uznemiriti roditelje, posebno kada nemamo dovoljno informacija o potencijalnim posljedicama mikroplastike na zdravlje dojenčadi."

Znanstvenici su testirali otpuštanje mikroplastike u 10 vrsta bočica za hranjenje dojenčadi - što predstavlja većinu bočica pronađenih na globalnom internetskom tržištu. Bočice su bile izrađene od polipropilena ili su sadržavale dodatke na bazi polipropilena.

Studija je pokazala da se oslobađanje mikroplastike kreće između 1,3 do 16,2 milijuna čestica po litri. Također je utvrđeno da su bočice nastavile otpuštati mikroplastiku tijekom 21-dnevnog razdoblja ispitivanja.

Tim je procijenio da je dojenčad u prosjeku izložena 1,6 milijuna mikroplastičnih čestica dnevno tijekom prvih 12 mjeseci života.

"Nalazi ovog rada u početku mogu zvučati prilično zastrašujuće, ali trebali bismo imati na umu da istraživanje promatra samo potencijalnu izloženost mikroplastici, a ne potencijalne učinke takve izloženosti. Uistinu, vrlo malo znamo o učincima mikroplastike na djecu ili odrasle", rekao je profesor Oliver Jones s Kraljevskog tehnološkog sveučilišta u Melbourneu u Australiji.

Navedene su čestice u istraživanju veličine oko 1-3 mikrometara. Za usporedbu, točka koju vidite na kraju rečenice u novinama široka je oko 300 mikrometara, piše Mirror.

"Sasvim je moguće da vrlo brzo prođe kroz tijelo", dodao je Jones.

"No ova je studija još jedan dio slagalice koji ilustrira da je problem s mikroplastikom vjerojatno puno veći nego što mislimo", zaključio je.

Pročitajte više