Što je postporođajna psihoza i po čemu se razlikuje od postporođajne depresije?

Foto: Shutterstock

MAJKA iz Massachusettsa koja je optužena za ubojstvo svoje troje djece možda je patila od postporođajne psihoze, zbog čega njezin suprug traži od javnosti da joj oprosti. Lindsay Clancy (32) optužena je da je zadavila svoje dvoje starije djece, Coru (5) i Dawsona (3), dok je njezino treće dijete, osmomjesečni Callan, proglašen mrtvim u petak u Bostonskoj dječjoj bolnici, gdje je bio hospitaliziran.

Suočena je s dvije točke optužnice za ubojstvo, tri točke optužnice za davljenje i tri točke optužnice za napad. Američki mediji javljaju da istražitelji provjeravaju mogućnost da je Clancy patila od postporođajne psihoze - ozbiljne mentalne bolesti koja pogađa mlade majke.

Što je postporođajna psihoza?

Postporođajna psihoza, skraćeno PPP, rijetko je stanje koje se javlja kod četiri od 1000 majki, a njezini simptomi su ozbiljni i mogu se pokazati unutar jednog do dva tjedna nakon porođaja. Prema Postpartum Support Internationalu, ti simptomi uključuju osjećaj zbunjenosti, halucinacije, paranoju, pokušaje ozljeđivanja sebe ili svoje bebe ili brze promjene raspoloženja unutar nekoliko minuta, piše The Independent.

Istraživanja sugeriraju da je među onima koje razviju PPP stopa samoubojstava približno pet posto, a stopa čedomorstva povezanih s bolešću četiri posto.

Što uzrokuje postporođajnu psihozu?

Stručnjaci sugeriraju da su šanse za razvoj PPP-a veće kod žena s osobnom ili obiteljskom poviješću bipolarnog poremećaja ili epizoda psihoze. Otprilike jedna trećina majki s PPP-om ima prethodno dijagnosticirano mentalno zdravstveno stanje, prema klinici Cleveland.

Kako se liječi postporođajna psihoza?

Budući da je PPP hitno stanje mentalnog zdravlja, mnogi stručnjaci predlažu bolničko liječenje kao najbolji oblik. Ostale metode liječenja uključuju lijekove i terapiju.

Kako se postporođajna psihoza razlikuje od postporođajne depresije?

Postporođajna depresija (PPD) je vrsta poremećaja raspoloženja koji se javlja nakon trudnoće i može varirati od blagog do ozbiljnog. PPD je vrsta perinatalne depresije koja se odnosi na razdoblje prije i nakon rođenja djeteta. Prenatalna depresija, što znači depresija tijekom trudnoće, također je vrsta perinatalne depresije.

Koji su simptomi postporođajne depresije?

Baby blues i druge promjene raspoloženja normalne su i uobičajene među novim majkama. Međutim, ti osjećaji obično traju oko 10 dana, prema klinici Cleveland, i manje su ozbiljni od simptoma depresije.

Ako osjećaji tuge, krivnje ili intenzivne promjene raspoloženja traju dulje od dva tjedna, novopečene majke možda imaju PPD.

Prema March of Dimes, neprofitnoj organizaciji posvećenoj zdravlju i sigurnosti majki i beba, znakovi i simptomi PPD-a mogu uključivati osjećaj depresije veći dio dana, osjećaj srama, krivnje ili neuspjeha, osjećaj panike ili straha kroz dulji period ili ozbiljne promjene raspoloženja.

Neke žene s postporođajnom depresijom također doživljavaju promjene u svakodnevnom životu, uključujući osjećaj umora, promjene u prehrambenim navikama, debljanje ili mršavljenje, imaju teškoća sa spavanjem ili spavaju previše te imaju probleme s koncentracijom ili donošenjem odluka.

PPD može čak utjecati na to kako majke razmišljaju o sebi ili kako se povezuju sa svojom bebom. To može uključivati probleme s uspostavljanjem veze s bebom, razmišljanje o ozljeđivanju sebe ili bebe, pa čak i misli o samoubojstvu.

Što uzrokuje postporođajnu depresiju?

Iako ne postoji samo jedan uzrok PPD-a, istraživanja pokazuju da promjena razine hormona nakon trudnoće može utjecati na emocije i raspoloženje. Tijekom trudnoće tijelo ima više razine hormona estrogena i progesterona. Ali u prva 24 sata nakon poroda razine hormona brzo se vraćaju u normalu. Razine hormona štitnjače također mogu pasti nakon poroda.

Drugi mogući uzroci PPD-a mogu uključivati osobnu ili obiteljsku povijest depresije. Žene koje su imale PPD u prethodnoj trudnoći također su u većem riziku od njegovog razvoja.

Koji su tretmani dostupni za postporođajnu depresiju?

Liječenje PPD-a može varirati ovisno o težini simptoma te žene koje misle da ga imaju trebaju razgovarati o najboljim mogućnostima liječenja sa svojim liječnikom. Tretmani mogu uključivati terapiju razgovorom ili kognitivno-bihevioralnu terapiju, koje se obično preporučuju za liječenje depresije. Terapeut ili psiholog pomoći će vam da razvijete strategije za suočavanje s osjećajima depresije i naučite kako na situacije odgovoriti na pozitivan način.

Nekima također mogu biti propisani lijekovi za liječenje PPD-a, poput antidepresiva. To su lijekovi koji se koriste za liječenje mnogih vrsta depresije i mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Neki antidepresivi se mogu uzimati i tijekom dojenja, ali majke koje doje trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnicima o tome koji su lijekovi ispravan izbor za njih.

Pročitajte više