Što stolica djeteta govori o njegovom zdravlju?

Foto: Shutterstock

VEĆINA roditelja provodi mnogo vremena razmišljajući o tome što ulazi u usta njihove djece, ali malo ili nimalo razmišljajući o tome što izlazi s druge strane. Kako objašnjava pedijatrica Maya Shetreat-Klein, izgled, boja i tekstura stolice mogli bi otkriti mnogo toga o djetetovom zdravlju, zbog čega je potrebno obratiti pažnju na promjene.

Sve više studija pokazuje da ono što se događa u crijevima može utjecati na ono što se događa u tijelu i mozgu i obrnuto. Na primjer, nezdrava crijeva mogu se očitovati simptomima poput tjeskobe ili glavobolje. Iako je otpad, stolica je vanjski odraz onoga što se događa unutar tijela djece - od toga kako njihova tijela stupaju u interakciju s hranom koju jedu do toga jesu li njihovi crijevni mikrobi u ravnoteži.

''Ako vaše dijete ima zdrava crijeva i probavu, to biste općenito trebali primijetiti. Naime, ono obavlja veliku nuždu barem jednom dnevno, stolica izlazi lako, bez naprezanja ili boli, smeđe je bolje i pravilnog oblika. Trebala bi se lako ispirati, bez začepljenja zahodske školjke ili lijepljenja. I dok miris može postojati kratko vrijeme, ne bi se trebao dugo zadržavati nakon ispiranja WC školjke. Plinovi, podrigivanje i bolovi u trbuhu trebali bi biti minimalni'', objašnjava pedijatrica pa dodaje nekoliko uobičajenih primjera onoga što bi stolica našeg djeteta mogla govoriti o njegovom zdravlju.

U stolici ima neprobavljene hrane

Probava počinje pažljivim žvakanjem. Ima li vaše dijete vremena jesti bez žurbe ili uvijek trči u školu, na sljedeći sat, aktivnost ili na spavanje? Pravilna probava se neće dogoditi ako se jede na brzinu, objašnjava pedijatrica. Neprobavljena hrana u stolici također može značiti da vašem djetetu nedostaje želučane kiseline za razgradnju hrane.

Vaše dijete ima zatvor

To se može manifestirati kao bilo što od sljedećeg - rijetka, tvrda ili bolna stolica, stolica koja izlazi u kuglicama ili osjećaj nepotpunog pražnjenja nakon pokretanja crijeva. Kako objašnjava pedijatrica, zatvor kod djeteta mogu uzrokovati mnogi uzročnici. To može biti reakcija na određenu hranu koja je teško probavljiva, ali i uzrok kroničnog stresa.

Često ima plinove, nadutost ili rijetku stolicu

Mnogi roditelji to ne znaju, ali previše šećera u dječjoj prehrani može uzrokovati plinove, nadutost ili rijetku stolicu. Izvori šećera mogu biti očiti, poput gaziranih sokova ili slatkiša, ili manje, kao kod voćnih sokova, zaslađenih jogurta ili ponekad prekomjernih količina svježeg voća. Ovi simptomi također mogu ukazivati ​​na to da je crijevna flora znatno izvan ravnoteže, pa bi u tome mogla pomoći hrana koja je prirodno bogata korisnim probioticima.

Stolica djeteta pluta i masna je

To često znači da se mast ne apsorbira učinkovito u probavnom traktu djeteta. Ali to nije nužno zato što vaše dijete jede previše masnoća - zapamtite, djeca trebaju puno zdravih masti u prehrani za imunološki sustav i razvoj mozga. Žučni mjehur se normalno prilagođava na više masti u prehrani povećanjem proizvodnje žuči, koja veže masnoću i pomaže njezinu apsorpciju. Bez dovoljno žuči mast završava u stolici, čineći je plutajućom i svjetlucavom, objašnjava pedijatrica Shetreat-Klein.

Pročitajte više