Stručnjaci objasnili u kojoj dobi je dijete spremno prisustvovati pogrebu

Foto: Shutterstock

POGREBI su obiteljski događaji i način na koji se naše društvo oprašta od pokojnika, stoga se djeca u nekoj fazi počnu uključivati u taj proces. Djeca su članovi obitelji i dio društva i njihovo prisustvo je očekivano. Posebno je u redu ako je pokojnik bio blizak član obitelji ili obiteljski prijatelj.

Kao roditelji možemo se brinuti o tome kako naša djeca mogu reagirati na pogreb, posebno ovisno o njihovoj dobi

Postoji vrlo realna mogućnost da će pogreb za vaše dijete biti emotivno iskustvo koje će mu se urezati u pamćenje. Naravno, vi najbolje prosuđujete što vaše dijete može, a što ne može podnijeti, ali vas također može iznenaditi.

Samo budite sigurni da svoje emocije ili osjećaje ne stavljate iznad djetetovih i stvarno razmislite o svakoj mogućnosti te bi li pogreb bio možda negativno iskustvo za dijete.

Recite im pozitivne strane sudjelovanja na pogrebu, kao i ono što mogu vidjeti i što mogu očekivati. Pogrebi mogu pomoći vašem djetetu da napreduje nakon bliske smrti, no ako vaše dijete ne želi ići, nemojte ga prisiljavati.

Pogrebi su dio procesa tugovanja

Koliko god da je smrt tužna i konačna, pogrebi i bdjenja vrlo su neophodan dio procesa tugovanja. Ako je vaše dijete starije od 3 godine, definitivno možete objasniti pogreb i smrt na način koji odgovara dobi. Prije odlaska na pogreb, pripremite svoje dijete za događaj tako što ćete razgovarati o tome.

Medicinska studija s Yalea potvrđuje da su djeca u dobi od 5 do 7 godina u stanju početi shvaćati smrt i njezinu konačnost. Za djecu se radi o sporom shvaćanju da je smrt trajna i tko god je umro, neće ga više nikad vidjeti.

Kad razgovarate o pogrebu sa svojim djetetom, budite ljubazni, suosjećajni i puni razumijevanja. Djeca osnovnoškolske dobi vjerojatno će imati puno pitanja o tome što se dogodilo i kako će pogreb izgledati. Odgovorite na njihovo pitanje najbolje što možete. Objasnite da je pogreb događaj koji se održava kako bi se prisjetili i proslavili život osobe koja je preminula, prema Child Mind Instituteu.

Pročitajte više