Stručnjaci objasnili zašto bebe fascinira igra vodom

Foto: Shutterstock

VEĆINA beba voli vodu. Jedva čekaju prouzročiti kaos prskanjem, a hihot koji slijedi jedan je od najsretnijih zvukova koje mogu proizvesti. Bebe jako vole takvu vrstu zabave i igranje u vodi je jedna od njihovih omiljenih stvari te aktivnost u kojoj počinju uživati vrlo rano.

Ista fascinacija vrijedi i za vodu u šalici. Možda ćete ih uhvatiti kako lupaju naopako okrenutom šalicom o pladanj svoje hranilice jer žele uživati u pogledu na sitne kapljice koje lagano klize po površinama, a potom će po njima pljuskati ručicama.

Zašto bebe vole vodu?

"Igra u vodi predstavlja bogato osjetilno iskustvo za bebe", kaže pedijatar dr. Gary Kirkilas za Romper. Dinamika vode privlači bebe jer su tijekom prve godine života informativne spužve. Voda im je fascinantna jer vole njen zvuk, osjećaj na koži i svjetlost koja se na njoj lomi.

Ipak, najveća zanimljivost je to što je uz svu novost s kojom se susreću voda jedina stvar koja im je uglavnom poznata. "Bebe su provele devet mjeseci u amnionskoj tekućini pa iako je voda novost za njih, to im je također poznato i umirujuće okruženje", kaže dr. Kirkilas.

Prednosti igranja vodom

Interakcija s vodom izvrstan je temelj za bebe i malu djecu da nauče vještine rješavanja problema. Također ih upoznaje s osnovama fizike i matematike.

"Voda može biti alat za osjetilnu igru i djeca mogu istraživati njezina svojstva sa svih pet osjetila", kaže specijalistica razvojno-bihevioralne pedijatrije dr. Fadiyla Dopwell.

"Primjećuju promjenu boje vode dodavanjem boje, čuju je kako prska, osjećaju miris i okus, osjećaju je rukama ili tijelom", kaže dr. Dopwell i dodaje: "Roditelji mogu pokazati svojoj djeci kako voda mijenja svoj oblik ovisno o obliku posude."

Kupanje je sjajna prilika za usavršavanje vještina u razvoju

Nemojte se iznenaditi ako vaše dijete ne prihvati odmah vrijeme kupanja. "Neke bebe se trebaju prilagoditi osjećaju i temperaturi vode za kupanje. Roditelji mogu posvjedočiti da djeca zbilja različito reagiraju na vrijeme kupanja", kaže Dopwell.

Lijek za svaki strah, prema Kirkilasu, nalazi se u utješnoj prisutnosti njihovih roditelja, pa se djeca osjećaju dovoljno sigurno da istražuju različite stvari koje mogu činiti vodom.

Pročitajte više