Stručnjaci savjetuju kako uspavati bebu koja se bori protiv sna

Foto: Shutterstock

RODITELJSTVO je čarobno, blaženo stanje koje potpuno mijenja život i iscrpljuje. Kada dobijete bebu, možete očekivati da ćete spavati vrlo malo. Ta faza se jako često produži i dovodi roditelje do kroničnog umora, koji se prelijeva iz dana u dan, uz sve ostale obveze koje imaju.

Zašto se vaša beba bori sa spavanjem

"Okruženje je često previše uzbudljivo, zanimljivo, nepravilno ili kaotično da bi se bebin mozak smirio i slijedio normalne obrasce spavanja", kaže Elizabeth Gurnee, registrirana medicinska sestra i certificirana savjetnica za dojenje koja je specijalizirana za njegu nakon poroda. "Čak je i održavanje kontakta očima s bebom poput šalice espressa za bebin mozak."

Drugi razlog zašto se bebe bore protiv spavanja je to što njihovi roditelji pokušavaju promijeniti način na koji spavaju. Dr. Sarah Mitchell, kiropraktičarka i savjetnica za spavanje dojenčadi, za Parent Lab je rekla: "Ako imate bebu koja inače zaspi dok jede, a zatim je pokušate staviti na spavanje bez istodobnog hranjenja, ona će plakati i imati problema s umirivanjem jer ste promijenili način na koji ona voli zaspati. Nagon za spavanjem je biološki, način na koji spavamo je naučena navika. Ako oduzmete poznatu naviku, vaša će se beba boriti sa spavanjem."

Bebe koje su preumorne ili jednostavno trebaju više udobnosti nego inače, također se bore protiv spavanja. Baš kao i odrasli, kaže Gurnee, ponekad bebe trebaju samo dodatnu ljubav i sigurnost.

Kako naučiti bebu da se ne odupire snu

Pedijatar dr. Harvey Karp kaže da je ključno vrijeme za spavanje. Ako je vrijeme za spavanje prerano ili prekasno, ili se borite s bebom koja još nije umorna ili s onom koja je pretjerano umorna, njegova je preporuka prilagođavanje vremena spavanja u koracima od 15 minuta.

Vrijeme je ključno, ponavlja dr. Mitchell. To je glavna stvar koja će pomoći vašoj bebi da se prestane boriti protiv spavanja. "Jedna jednostavna stvar koju možete učiniti kako biste svojoj bebi pomogli u borbi protiv spavanja je korištenje pravilnog vremena budnosti prema dobi. Vrijeme budnosti temelji se na djetetovom metabolizmu i poznavanju individualnih navika bebe. Na primjer, 5-mjesečno dijete obično može ostati budno oko 2 sata. Ako to vrijeme znatno premašite, beba bi mogla biti preumorna i boriti se sa spavanjem."

Također je ključno nastojati stavljati bebu na spavanje u uvjetima koji što više nalikuju uvjetima u maternici

"Ponudite svojoj bebi ozračje spavanja na koje je navikla. Bijela buka će je potaknuti da se smiri i bolje spava."

Ljuljanje, kaže dr. Karp, čini se kao dinamičan život unutar maternice. Sporo ljuljanje najbolje je za smirenu bebu, dok će kratko, brzo ljuljanje vjerojatnije smiriti bebu koja je uznemirena.

Dosljedna večernja rutina također će koristiti vašoj bebi, kaže Gurnee. To pomaže bebi nagovijestiti da je vrijeme za spavanje. Utišavanje ekrana i svjetla potaknut će njeno tijelo da proizvodi melatonin, hormon koji uzrokuje pospanost. Smirujuća glazba, tiha igra ili topla kupka sjajne su opcije.

Kako vaša beba raste, trebat će joj sve manje podrške za spavanje

Do šest mjeseci njen se mozak udvostručio i dovoljno je zreo za bolju regulaciju. Zadržite te dobro razvijene rutine i asocijacije na spavanje, osobito tijekom razdoblja regresije sna.

Pročitajte više