Stručnjaci tvrde da možda nije loša ideja djeci poslužiti desert prije glavnog jela

Foto: 123RF

SKLONOST djece slatkoj hrani i piću univerzalna je među mališanima širom svijeta. Većina roditelja zna da su djeca tijekom obroka fokusirana isključivo na onu ukusnu poslasticu koju često dobiju nakon glavnog jela, ali postoji jedna dobra vijesti - pojesti desert prije glavnog jela zapravo bi moglo imati neke koristi.

Bright Side je izdvojio neke od njih:

To ih uči odgovornosti

Slatkiši mogu biti važan dio zdrave prehrane i djeci donose puno radosti. Posluživanje deserta na početku obroka neutralizira važnost deserta i na kraju postaje samo još jedan dio obroka, umjesto nečega posebnog, onog što djeca rijetko jedu.

Može pomoći kod gubitka kilograma

Prema nedavnom istraživanju, utvrđeno je da ako prvo pojedete desert, to zapravo može dovesti do gubitka kilograma. Pokazalo se da, kad su sudionici na početku obroka imali zasitni desert, jeli su manje nakon što su pojeli slatko jelo.

Može pomoći djeci da donose zdravije odluke

Istraživanje objavljeno u Journal of Experimental Psychology otkrilo je da bi uživanje u desertu prije glavnog jela moglo dovesti do zdravije prehrane u cjelini. Razlog tome je da, kada prvo jedete zdrav obrok, pretjerano se radujete toj slasnoj slastici koja slijedi, ali ako ste već prije zadovoljili svoju želju za slatkim, na kraju ćete pojesti nešto zdravije i lakše.

Mogli bi postati bolje raspoloženi

Nije iznenađenje da ljudi žude za desertima jer oni mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje. Pa, ako djeci prvo poslužite deset, to bi moglo učiniti vrijeme ručka i večere puno manje stresnim za cijelu obitelj. Nedavna istraživanja također sugeriraju da će oni koji više vole slatkiše vjerojatnije biti ljubazni i suosjećajni.

 

Pročitajte više