Stručnjaci: UV flasteri mogli bi omogućiti da mobitelom pratite bebu u utrobi

Foto: Shutterstock

INŽENJERI s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) razvili su nosivi uređaj veličine poštanske marke koji bi mogao snimati kontinuirane slike uživo, koje bi pokazivale što se događa u utrobi trudne žene u periodu do 48 sati.

Trenutno se radi na podešavanju AI sustava koji može analizirati rezultate i poslati ih u aplikaciju za pametni telefon. Istraživači se nadaju da će ovaj proizvod postati dostupan za trudnice kako bi ga koristile jednom tjedno.

Ovakvi uređaji, koji bi izgledali kao flasteri i bili debeli oko 3 mm, također bi se mogli koristiti za praćenje tumora kod oboljelih i ubrzanje dijagnoze i liječenja bolesti.

Profesor Xuanhe Zhao, inženjer strojarstva na MIT-u koji je pomogao dizajnirati ovaj uređaj, rekao je za Daily Mail: "Naljepnice za ultrazvuk mogu se potencijalno koristiti za snimanje maternice trudnica. Ali učestalost korištenja trebala bi biti kontrolirana, primjerice, jedno snimanje tjedno, kako bi se zajamčila sigurnost."

Rekao je: "Zamišljamo nekoliko flastera zalijepljenih na različitim mjestima na tijelu. Ti uređaji bi komunicirali s vašim mobitelom, a AI algoritmi analizirali bi snimke na zahtjev. Vjerujemo da smo započeli novu eru."

Ovi uređaji su testirani u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Tehničari trenutno koriste ultrazvuk za snimanje bebe dok se razvija unutar tijela, ali za to je potrebna glomazna skupa oprema i obuka. Također netko neprestano treba držati sondu, a gel za snimanje se brzo suši, što znači da je potrebno konstantno obnavljanje nanošenja i stanje se ne može promatrati dovoljno dugo u kontinuitetu, što kvalitetan pregled često iziskuje.

Stručnjaci s MIT-a tvrde da će novi pametni flasteri to zaobići držanjem gela u zračnoj barijeri, što znači da će biti učinkovitiji u dvodnevnom promatranju tumora, zatajenja srca i hipertenzije, kao i bebe u utrobi trudnice, piše The Daily Mail.

Pročitajte više