Stručnjakinja ističe najčešće pogreške kod izdajanja koje rade mlade mame

Foto: Shutterstock

MAJČINO mlijeko je najbolji oblik prehrane za bebu u prvih šest mjeseci. Ono bebama daje brojne hranjive tvari koje su im potrebne za daljnji razvoj.

Ove teme dotaknula se i fizioterapeutkinja te stručnjakinja za laktaciju Kavita Singh, koja kaže: "Bilo da joj dajete majčino mlijeko iz svojih dojki, u bočici ili iz šalice ili kombinacijom svega, svojoj bebi dajete savršenu ravnotežu hranjivih tvari", piše Health Site.

No, ponekad je potrebno i unaprijed se izdojiti kako bi beba imala mlijeka čak i kada mama nije u blizini. U tim situacijama, tvrdi stručnjakinja, mlade majke znaju raditi ove pogreške. 

Mislite da imate malo mlijeka

"Prva pogreška je pretpostaviti da imate malo mlijeka jer tijekom izdajanja ne vidite puno mlijeka koje izlazi. Onda počnete uzimati dodatke prehrani i raditi druge stvari. Tijelo proizvodi mlijeko u skladu s potražnjom", kaže ona i dodaje: "Kada počnete izdajati mlijeko, pobrinite se da ga izdajete redovito kako biste vidjeli učinak", objašnjava.

Stručnjakinja ističe da je na samom početku izdajanja važnije to raditi redovito nego brinuti se o tome koliko mlijeka imate. 

Neodgovarajući raspored izdajanja

Kao drugu pogrešku ističe neodgovarajući raspored izdajanja. "Kada kombinirate dojenje i izdajanje, prečesto se izdajate. To može dovesti do iscrpljenosti. Ovisno o tome gdje se nalazite, što radite i koliko se puta na dan želite izdajati, pronađite raspored koji vam je najprikladniji. I onda ga se pridržavajte", ističe Singh.

Pogrešno korištenje pumpice za izdajanje

Stručnjakinja dodaje da je treća i vrlo česta pogreška što mnoge mame pogrešno koriste pumpicu ili se krivo koriste postavkama i tehnikama pumpice. "Izdajanje točne količine, ispravno postavljanje, korištenje odgovarajućih dijelova i proizvoda od ključne je važnosti", objašnjava Singh i dodaje da je odabir prave veličine pumpice jednako važan kao i raspored te redovito izdajanje.

Nerealna očekivanja

Često se dogodi da nama bliski ljudi imaju bebe u sličnom razdoblju kao i mi. Kako ističe Singh, to dovodi do nerealnih očekivanja jer se mame uspoređuju s drugim mamama.

"Ovisno o tome što radite, vaša količina mlijeka izgledat će drugačije od količine mlijeka nekoga drugoga. Važno je postaviti realna očekivanja i ne opterećivati se ako vaša prijateljica ima puno više mlijeka od vas", objašnjava ona.

Pročitajte više