Stručnjakinja koristeći čaše za vino na genijalan način pokazala kako izgleda dojenje

NEMA sumnje u prednosti dojenja - od smanjenog rizika od astme i alergija za bebe do manjeg rizika od raka dojke ili raka jajnika za mamu. Ali kako zapravo izgleda dojiti? 

Nicky Gibbon, stručnjakinja za dojenje u britanskoj službi za podršku dojenju Calderdale, na Facebooku je objavila video kojim je pokazala kako izgledaju različite faze dojenja. Video možete pogledati OVDJE.

Koristeći tri čaše za vino, spužvu te mješavinu vode obojene u plavo i ulja, Gibbon je objasnila tipično dojenje. Uranjajući spužvu koja predstavlja dojku u mješavinu plave vode (koja ima ulogu majčinog mlijeka) i žutog ulja (koje predstavlja visokokalorični udio masti u mlijeku), Gibbon prikazuje tri faze u kojima bebe dobivaju hranu.

U početnoj fazi Gibbon omogućuje da natopljena spužva kaplje u prvu čašu vina. Tijekom ove faze zaostajanja, u kojoj se mlijeko ispušta iz dojke tijekom dojenja, čaša vina brzo se puni od stalnog protoka mlijeka. Gibbon ističe da tada mlijeko ima veći udio vode.

Da bi napunila drugu čašu vina, Gibbon je čašu napunila mješavinom plave vode i žutog ulja. Ovaj stadij  naziva fazom "siši-progutaj-diši", a to je faza kada će dijete ritmički sisati i uzimati mlijeko s više masnoće.

Napokon, Gibbon pokazuje posljednju fazu, u kojoj se uglavnom radi o žutom ulju, odnosno masnijem mlijeku. Iako bi mnoge mame dojilje mogle pomisliti da je beba do ovog trenutka već dovoljno sita, Gibbon pokazuje koliko je važno odraditi hranjenje do kraja, tako da beba može dobiti i posljednje kapi hranjivog, visokokaloričnog mlijeka koje joj je potrebno za rast.

Sastav masnoće majčinog mlijeka također se može mijenjati ovisno o vremenu dana i duljini vremena između hranjenja, upozorava pedijatrica Jessica Madden u razgovoru za Parents.

No što ako vaša beba ne prođe kroz sve tri faze tijekom svakog hranjenja?

Gibbon kaže da se ne brinite jer bebe prilagođavaju hranjenje na temelju vlastitih potreba, pa čak i vremenskih prilika.

"Vaše su bebe pametne i znaju što im treba", kaže Gibbon te dodaje: "I vjerujte svojim tijelima, jer su nevjerojatna i prilagodit će se potrebama vaše bebe."

Pročitajte više