Stručnjakinja otkrila kako prepoznati da je beba sita i da dobiva dovoljno mlijeka

Foto: Shutterstock

TEŠKO je znati koliko je mlijeka potrebno novorođenčetu, ali postoje neki znakovi koje treba uzeti u obzir, tvrdi stručnjakinja za roditeljstvo Sophie Pickles.

"Jasno je da je beba završila s hranjenjem kada pusti dojku ili bočicu i zaspi. Ako je i dalje gladna, počet će se ponovno hraniti, ali ako nastavi spavati, sretna je i sita", kaže ona za Fabulous.

Ako dijete hranite na bočicu i imate dojam da se beba njome igra, stanite s hranjenjem pa ponudite ponovno mlijeko nakon 10-ak minuta, savjetuje Sophie.

"Ako beba i dalje djeluje nezainteresirano za hranu, onda znate da je njezin trbuščić pun", dodala je.

Sophie ističe da je uobičajeno da novorođenčad zaspi prije nego što popije dovoljno mlijeka. 

"Sve dok vaša beba dobiva na težini, ima dovoljno mokrih i prljavih pelena i izgleda sretno i zadovoljno, nema potrebe brinuti se jede li dovoljno", napominje.

Umjesto da pratite vrijeme između hranjenja bebe, obratite pozornost na znakove koje vam dijete šalje. Znakovi gladi uključuju sisanje ruku i prstiju, udaranje glavom u prsa, migoljenje i nemir, otvaranje i zatvaranje usta, oblizivanje usana i plač.

Znakovi koji pokazuju da je vaša beba vjerojatno sita:

  • beba je zaspala
  • beba se odmiče od bočice ili dojke i okreće glavu
  • nemir ili plač i odbijanje bočice ili dojke.

Ako vaša beba odbija više od dva ili tri obroka zaredom, Sophie savjetuje da razgovarate sa svojom patronažnom sestrom ili pedijatrom.

Pročitajte više