Stručnjakinja pojasnila kako s djecom razgovarati o genitalijama

Foto: Shutterstock

KRAJEM prošlog mjeseca jedna mama na TikToku podijelila je video u kojem ju je dvogodišnji sin upitao: "Imaš li pišu?". Video je od tada pregledan više od 32 milijuna puta.

"Imam dio za djevojčice; djevojčice imaju drugačije dijelove od dječaka", odgovorila je majka radoznalom mališanu, a dan kasnije odgovorila kritičarima te pojasnila da njezin sin zna pravi izraz za svoje genitalije.

@ashleymichelle199 Oh, what do you have under there? 🤣 #boymom #toddlersoftiktok #momsoftiktok ♬ original sound - ashleymichelle1995

Korištenje anatomske terminologije važno je iz više razloga, kaže psihoterapeutkinja Kelly Nadel. 

"Prvo, izbjegavanje takve teme prenosi nelagodu. Izravnim i iskrenim razgovorom o intimnim dijelovima tijela i njihovim ispravnim nazivima, dajemo djeci do znanja da je sigurno i prihvatljivo razgovarati o tome. Drugo, želimo da naša djeca uče o važnim temama od nas kako bismo osigurali da imaju točne informacije. To znači reći vagina, penis, vulva i testisi kako bi se osiguralo da svi govore o istim dijelovima", pojasnila je. 

Nadal se zagovara za izravnost i preporučuje roditeljima korištenje knjiga ili anatomskih lutaka kao pomagala pomoću kojih djeca uče o tijelu i smanjuju osjećaj srama u vezi s tom temom. 

"Nekim roditelji mogu se osjećati neugodno kada razgovaraju o tim stvarima sa svojom djecom, ali važno je biti otvoren i komunicirati", dodaje Nadel.

Ako dijete upita: "Imaš li penis?", Nadel preporučuje davanje jasnog, preciznog odgovora poput: "Imam vaginu. Tata ima penis."

Pritom je, kaže, ključno održavanje tona koji je topao i nije osuđujuć. 

Razgovor o dodirivanju

Djeca su znatiželjna stvorenja, a u procesu istraživanja svog tijela mogu posezati za svojim genitalijama. Ako primijetite da vaše dijete često dodiruje genitalije dok je u javnosti ili u blizini drugih ljudi, započnite razgovor koji postavlja čvrste granice, ali ne posramljuje.

"U ranoj dobi dijete koje dodiruje sebe čini to jer je senzualno, a ne seksualno", dodaje Nadel i upozorava roditelje da djeci pokušaju pojasniti da je u redu dodirivati određene dijelove tijela, ali kad ste sami. 

"Postoje određeni dijelovi tijela koji su posebni pa ih dodirujemo samo kada smo sami. Uvijek možeš otići u svoju sobu", navodi kao primjer mogućeg pojašnjenja djetetu.

"Zapamtite da je dodirivanje samoga sebe normalno i zdravo, a kad djetetu to date do znanja, smanjujete sram i nelagodu", zaključila je.

Pročitajte više