Studija: Način na koji očevi rješavaju sukobe jako utječe na razvoj djece

Foto: Pexels

NOVA studija otkrila je da način na koji roditelji, posebno očevi, rješavaju sukobe ima ogroman utjecaj na djecu. Studija objavljena u Journal of Family Psychology pokazuje da način na koji se roditelji nose sa sukobom ima značajan utjecaj na socioemocionalni razvoj djece.

Za potrebe studije analizirani su podaci iz 3955 obitelji kako bi se utvrdio utjecaj strategija rješavanja sukoba na razvoj djeteta, prenosi portal Fatherly.

Istraživači su otkrili da su djeca čiji su očevi prijavili česte bračne sukobe bila manje uključena i manje voljela vlastitu djecu te su prijavila veći roditeljski stres. Djeca ovih očeva postigla su niže rezultate u socioemocionalnim procjenama od druge djece. Suprotno tome, kod djece čiji su se očevi uključili u "konstruktivno rješavanje sukoba", čak i ako su se svađe često događale, zabilježen je smanjen negativan utjecaj na socioekonomski razvoj.

"Važnije od pojave sukoba je kako ljudi njime upravljaju. Kada bi roditelji mogli usvojiti konstruktivnije strategije rješavanja sukoba, mogli bi ublažiti štetne učinke međuljudskih sukoba na razvoj njihove djece", rekao je Qiujie Gong, diplomirani student sa Sveučilišta Illinois, koji je radio na studiji.

Kako konstruktivno rješavanje sukoba izgleda u praksi?

U rješavanju sukoba najvažnija je komunikacija, ne samo prenošenje vlastitih osjećaja već stvarno slušanje onoga što partner govori i odgovaranje s namjerom, a ne ljutnjom, prenosi Fatherly. Jedna od popularnih opcija je LARA metoda, koju bi trebali slijediti svi roditelji. 

Slušajte kako biste razumjeli svog partnera, ne samo da biste uskočili i odgovorili.

Potvrdite da razumijete zašto se tako osjećaju čak i ako se ne slažete s njima.

Odgovorite na višestruk način. Ponovite ono što kažu, postavite dodatna pitanja i uključite se s poštovanjem.

Dodajte informacije dijeleći vlastitu perspektivu. 

Pročitajte više