Studija: Ova prehrana može smanjiti rizik od rođenja djeteta niske porođajne težine

Foto: Shutterstock

ŠPANJOLSKI znanstvenici promatrali su buduće majke koje su imale rizik od rođenja djece s niskom porođajnom težinom, za koju je veća vjerojatnost da će imati probleme s razvojem mozga i srca.

Rezultati su pokazali da je za žene koje su živjele na mediteranskoj prehrani, koja se sastoji od puno povrća, voća i maslinovog ulja, 42 posto manja vjerojatnost da će roditi dijete niske porođajne težine, piše Daily Mail.

Potrebna su dodatna istraživanja

No stručnjaci su zaključili da se studija treba smatrati preliminarnim dokazom i da su potrebna dodatna ispitivanja prije nego što se pacijentima preporuče tretmani u skladu s rezultatima.

Nejasno je što uzrokuje da se bebe rađaju premalene, ali čimbenici rizika uključuju starost majke veću od 40 godina, pušenje i pretilost. Trenutno ipak ne postoji znanstveno dokazan način da se spriječi niska porođajna težina bebe.

Mediteranska prehrana povezana je s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, pa bi rezultati studije "mogli biti biološki povezani s učincima mediteranske prehrane", rekli su istraživači. S rađanjem beba niske porođajne težine povezani su i stres kod majke te veće razine hormona kortizola i stanica koje potiču upalu.

"Program smanjenja stresa doveo je do poboljšanja na ljestvicama tjeskobe i dobrobiti te povećane procijenjene aktivnosti enzima koji deaktivira kortizol", navodi se u studiji.

Pročitajte više