Studija: Plastika u svakodnevnim proizvodima mogla bi uzrokovati prijevremeni porođaj

Foto: Pexels

Sintetičke kemikalije nalaze se u osnovi u svemu kako bi plastika trajala dulje i bila izdržljivija. Ima ih i u drugim proizvodima za koje možda nismo bili svjesni, poput vinilnih podova, sapuna, šampona, laka za kosu, plastične ambalaže, laka za nokte i više, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. CNN također izvještava da se koriste za dulju postojanost mirisa.

Nedavna studija koju su proveli istraživači Leonardo Trasande, Morgan Nelson, Akram Alshawabkeh, Emily Barrett, Jessie Buckley i Dana Dabelea, otkrila je da izloženost sintetskim kemikalijama doprinosi prijevremenom porođaju i drugim problemima za majke i bebe. Kemikalije, također poznate kao ftalati, mogu utjecati na placentu tijekom trudnoće, prema studiji.

Koristeći podatke američkog Nacionalnog instituta za utjecaje na zdravlje i okoliš na zdravstvene rezultate djeteta od 1998. do 2022., proučavali su povezanost 20 ftalatnih metabolita (sintetskih kemikalija) s gestacijskom dobi pri rođenju te dužinom i težinom djeteta pri rođenju, uzimajući uzorke urina. Najmanje 1000 sudionika imalo je detektirane ftalate u uzorcima urina.

"U velikom, raznolikom uzorku poroađaj u SAD-u, izloženost ftalatima bila je povezana sa smanjenom gestacijskom dobi i povećanim rizikom od prijevremenog porođaja, što ukazuje na značajne mogućnosti za prevenciju", navodi se u studiji.

Sintetičke kemikalije izazvale su i druge probleme

Prijevremeni porođaji nisu bili jedini problemi koje su uzrokovale sintetičke kemikalije. "Posljedice skraćene trudnoće i intrauterinog ograničenja rasta su ozbiljne", navodi se u studiji. Također se utvrdilo da sintetičke kemikalije pridonose smrtnosti dojenčadi i djece, nepovoljnim psihološkim i ponašajnim ishodima te obrazovnim ishodima u mladoj odrasloj dobi, kao i bolestima srca i dijabetesu u kasnijem životu.

Ftalati se smatraju endokrinim destruktorima, tj. remete reproduktivne i druge biološke procese u tijelu. Prema studiji, uzrokuju upalu koja je uobičajena kod preeklampsije i posteljične insuficijencije, kao i preranog pucanja ovojnica u trudnoći, piše Motherly.

Većina majki u istraživanju imala je između 25 i 34 godine prilikom porođaja, bile su bijele rase i nisu bile Hispanoamerikanke. No, postojali su slični postoci žena crne rase koje nisu Hispanoamerikanke te sudionika hispanskog ili latino podrijetla, a većina sudionika bila je općenito dobro obrazovana, dodaje se u studiji.

Pročitajte više