Studija: Trudnice sa spolno prenosivim bolestima u većem riziku od uranjenog poroda

Foto: Shutterstock

OBOLJENJE od klamidije, gonoreje ili sifilisa povezano je s većim rizikom od preranog porođaja, prema studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu JAMA Network Open, piše CNN.

Prijevremeni porod, koji označava slučajeve rođenja bebe prije 37. tjedna trudnoće, vodeći je uzrok komplikacija i smrti novorođenčadi u cijelom svijetu, utječući na 10% živorođenih poroda u Sjedinjenim Državama, napisali su autori studije. Također, broj prijevremenih poroda pomalo je porastao od 2016. do 2019., pa je bilo potrebno više rada na identificiranju čimbenika rizika.

Brojke koje ukazuju na korelaciju

Od svih američkih majki koje su rodile između siječnja 2016. i prosinca 2019. 1.9% (267.260) imalo je klamidiju, 0.3% imalo je gonoreju, a 0.1% je bilo zaraženo sifilisom prije ili tijekom trudnoće. Među svim novorođenčadima, 8% (1.146.800) rođeno je prijevremeno.

"Iako su neki od učinaka mali, spolno prenosive infekcije povećavaju šanse za prijevremeno rođenje", rekla je Kelli Ryckman, koautorica studije i profesorica epidemiologije na Katedri za javno zdravstvo Sveučilišta Iowa.

Kako spolno prenosive bolesti mogu utjecati na vrijeme rođenja?

Klamidija i gonoreja su spolno prenosive infekcije koje mogu utjecati na ljude svih spolova koji imaju vaginalni, analni ili oralni seks s nekim tko je zaražen, prema CDC-u. Klamidija može uzrokovati ozbiljna, trajna oštećenja ženskog reproduktivnog sustava. Obje navedene spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati prijevremeni porod i prenijeti se na bebu tijekom poroda, što može uzrokovati upalu pluća i infekciju uha.

Ova studija nije točno istraživala kako bi spolno prenosive bolesti prije ili tijekom trudnoće mogle utjecati na rođenje dojenčadi, ali autori imaju neke ideje. Klamidija i gonoreja mogu se kretati prema gore kroz rodnicu i cerviks i utjecati na pojavu korioamnionitisa, stanja u kojem bakterije inficiraju membrane koje okružuju fetus i tekućinu u kojoj fetus pluta.

Sifilis, koji se širi izravnim kontaktom s ranom od sifilisa na ili u blizini penisa, vagine, anusa, rektuma ili usta, može uzrokovati sistemsku infekciju i potaknuti placentu da iskoristi svoj upalni odgovor, sugerirali su istraživači.

"To može uzrokovati upalu i aktivirati imunološki sustav majke i/ili fetusa, što je utvrđeni uzrok prijevremenog poroda", sugeriraju znanstvenici.

"Ogroman uzorak ove studije" i drugi aspekti mogli bi ukazivati ​​na preciznost, ali "ne nužno sugerirati valjanost", napisali su dr. Emily Adhikari i Scott Roberts u komentaru na studiju.

Opservacijske studije poput ove ne mogu uzeti u obzir individualna ponašanja i druge čimbenike potencijalno odgovorne za prijevremeni porod, uključujući kronični stres, gestacijsku dob dijagnoze ili nedostatak pristupa liječenju, napisali su Adhikari i Roberts.

Pročitajte više