Sve što trebate znati o ankiloglosiji kod beba

Foto: Instagram

VEĆ smo upoznati s brojnim problemima s kojima se majke susreću prilikom dojenja, od kojih se većina smatra majčinom "krivnjom" zbog nedovoljne laktacije, neznanja majki, problema s mastitisom, uvučenih bradavica...

No djelomično se problem s dojenjem može prebaciti i na bebu, ako se utvrdi da ima ankiloglosiju. To je urođena, često i nasljedna anomalija jezika kod koje je frenulum linguae (resica ispod jezika) kratak, zadebljan ili neelastičan, a sve to vodi slabijoj pokretljivosti jezika. Zbog te anomalije javljaju se problemi s hranjenjem, jer beba ne može pravilno uhvatiti bradavicu, a ako se frenulum ne sredi, moguće su poteškoće i u izgovoru te razvitku govora. Zato što resica ne dozvoljava jeziku pravilno kretanje u usnoj šupljini.

To stanje nije toliko rijetko, a kažu da se češće primjećuje kod dječaka nego kod djevojčica. Dobra je vijest što je danas u velikom broju rodilišta pregled frenuluma uključen u prvi detaljan pregled novorođenčeta te se već u rodilištu reže ako je potrebno. No bez brige, taj je bol minoran, pogotovo nakon poroda, a čak i ako se napravi tijekom prve godine života, neće ostaviti trajne posljedice na bebu.


Reckanje doslovno traje manje od minute, a krvi gotovo da nema, tako da vas ne treba hvatati panika ako i kod vaše bebe dijagnosticiraju ovo stanje. 

U svakom slučaju, problem je bolje riješiti čim prije, kako ne bi negativno utjecao na ono što je bebi u prvim mjesecima najpotrebnije, a to je hranjenje.

Bebe sa zadebljalim frenulumom u gotovo 75 posto slučajeva imaju probleme s dojenjem, jer je bebin jezik nedovoljno dug i fleksibilan da pravilno obuhvati bradavicu i siše kako treba.

Jezik bi trebao biti toliko fleksibilan da može nesmetano prelaziti preko desni donje vilice, kako bi pravovaljano zaštitio bradavicu te bebi omogućio pravilan hvat bradavice i pravilan potisak na mliječne kanaliće, a sve to je toliko povezano da je danas još uvijek jako nelogično što liječnici u rodilištu ne obraćaju malo veću pažnju na to. Zapravo, često čak ističu kako "povezan" jezik, kad je čvrsto spojen kratkom resicom, neće utjecati na dojenje. To je samo jedan od dokaza da bi se u rodilištima trebala znatno povećati svijest ne samo o važnosti dojenja nego i o problemima s istim.

Zbog svega navedenog, ako vam u rodilištu nitko to ne spomene, ipak provjerite stanje djetetova frenuluma. Možda je nekome slučajno promaknulo da bi vaša beba mogla s njime imati problema. 

Njega će sigurno tijekom prvih pregleda pogledati i pedijatar pa ako ustanovi problem, riješite ga što prije. Pogotovo ako ste svjesne da beba još uvijek ne siše kako treba te vam zato stvara neke od spomenutih problema s dojenjem. 

Pročitajte više