Sve što trebate znati o petoj bolesti

Ilustracija: 123rf

ZARAZNA bolest koju nazivamo petom bolešću često se pojavljuje u vrtićima. O čemu se radi?

Peta bolest ili megaleritem (erythema infectiosum) blaga je virusna bolest od koje najčešće boluju djeca. Javlja se uglavnom bez povišene temperature, a glavni simptom je kožni osip.

Naziva se petom bolešću jer predstavlja peti infektivni osip opisan u medicini. Uzročnik je parovirus B19, a zaraza se širi sluznicom grla i nosa, tj. kapljičnim putem.

Razvoj bolesti i simptomi


Inkubacija traje od četiri do 20 dana, a nakon toga se javlja crveni osip na obrazima, ali i na drugim dijelovima tijela, najčešće trupu. Mrlje su crvene boje, razvojem osipa u sredini blijede i na periferiji se spajaju s drugim mrljama. Za nekoliko sati dječja koža poprima mrežasti izgled.

Temperatura, glavobolja i curenje iz nosa javljaju se samo ponekad. Kod odraslih često uopće nema osipa, ali se javlja bol u zglobovima. Više od 25 posto zaraženih nema nikakve simptome. Nakon preboljele bolesti stječe se trajni imunitet.

Liječenje

Liječenje najčešće nije potrebno jer bolest prolazi spontano. U slučajevima artritisa i bolova u zglobovima mogu se uzeti lijekovi poput ibuprofena. U slučaju teškog osipa liječnik može prepisati antihistaminik. Ako osoba ima i povišenu temperaturu, onda se skida uobičajenim načinima i lijekovima.

Zaraznost


Vjerojatnost zaraze u uskom kontaktu s obitelji, u školi, vrtiću i slično je 10 do 60 posto.

Inače zdrava osoba zarazna je nekoliko dana prije pojave osipa, a osobe s oštećenim imunološkim sustavom ili kroničnom infekcijom duže vrijeme.

Cjepivo ne postoji. 

 

Pročitajte više