Sve više roditelja ne želi goste u prvim danima nakon rođenja djeteta

KAD Nicolle i Brad Pritchard kroz nekoliko tjedana s novorođenom bebom iz bolnice dođu kući, dočekat će ih prazan stan. Bez prijatelja, članova obitelji, čak i njihovih vlastitih roditelja. 

Ovaj par odlučio je nametnuti strogo pravilo: gostima nije dozvoljen dolazak prva dva tjedna nakon rođenja djeteta, a mjesec dana nitko ne može prespavati u njihovom stanu, odnosno dok se Brad ne vrati poslu nakon porodiljnog dopusta. Ni njihovi roditelji svoje unuče neće vidjeti dok beba ne napuni 30 dana. 

"Moja svekrva je već htjela rezervirati let, a i moji roditelji su namjeravali doći i pomoći. Ali to nam je važan trenutak, toliko je promjena na koje se moramo naviknuti. Znamo da svi imaju najbolje namjere i da žele pomoći, ali mi samo želimo biti sa svojom bebom", kaže 33-godišnja Nicolle za New York Post.

Čini se da su prošla vremena kad su bake i djedovi, tetke, ujaci i rodbina dolazili vidjeti najnovijeg člana obitelji i čestitati na rođenju jer je sve više parova poput Pritcharda. 

Takva praksa inače je uobičajena u situacijama kad se dijete usvaja jer im se želi dati mogućnost da se zbliže s novim roditeljima. No sada je popularna i među drugim obiteljima, kaže psihoterapeutkinja Dana Dorfman.

"Majke i očevi to smatraju najljepšim periodom, a svi drugi u obitelji ga mrze", dodala je, a to potvrđuje i priča majke Abby Redder koja je kćer Annabel rodila prije tri i pol godine.

"Sestra me silila da pustim obitelj da dođe. Moja mama je bila malo povrijeđena i teško su prihvaćali 'ne' kao odgovor", prisjetila se Redder.

Neki djedovi i bake u šoku su kad im djeca kažu da ih ne žele vidjeti u prvim tjednima nakon rođenja djeteta i odbijaju pomoć.

"Bila sam razočarana. Brinula sam da nas Annabel neće upamtiti, ali razumijem i da novopečeni roditelji žele neko vrijeme biti sami s bebom. Abby je sad opet trudna i spremna sam doći čim bude spremna za to", zaključila je majka Abby Redder, Judy Ciborowski.

Pročitajte više