Svekrva očekuje da joj se plati čuvanje unuke, majka djeteta je ne razumije

Foto: Pexels

20 POSTO žena kaže da se njihov odnos sa svekrvama promijenio na gore nakon poroda. Postati roditelj izazov je sam po sebi i neki od nas nemaju izbora pa se moraju brzo vratiti na posao. To je osobito učestalo u SAD-u, gdje roditelji mogu uzeti do 12 tjedana neplaćenog obiteljskog dopusta za rođenje, posvojenje ili udomljavanje djeteta, ali samo ako rade u tvrtkama s 50 i više zaposlenih. 

Upravo zbog toga, jedna obitelj odlučila je angažirati baku za čuvanje djeteta, ali nakon što je ona tražila da joj se to plati, nastale su tenzije. Žena imena Amy s problemom se obratila portalu Bright Side te zamolila savjet što učiniti.

"Suprug i ja smo u sretnom braku 10 godina. Imamo predivnu šestomjesečnu bebu i oboje radimo puno radno vrijeme. Moj suprug radi od doma, a ja sam u uredu. Moja svekrva se nedavno umirovila i ponudila da čuva bebu dok radimo. Prihvatili smo i ostali oduševljeni njenim pristupom", napisala je u pismu.

Osim što čuva unuče, svekrva skuha ručak, opere suđe i održava njihov dom urednim.

"Jučer se usudila pitati nas da joj platimo. U šoku sam. Kako se usudi tražiti naknadnu za dragocjeno vrijeme koje provodi s unukom? Kad sam ja bila beba, baka je čuvala mene i sestru i nikad nije tražila da joj se plati. Radila je to jer nas voli", smatra Amy, koja ima drugačiji stav od svog supruga.

"On vjeruje da ima pravo tražiti nas da joj platimo jer bismo ionako morali plaćati potpunog stranca da se ona nije ponudila za čuvanje", nastavlja te moli za savjet jer je ostala bez argumenata u raspravi koja se povela u njenom domu.

Prema stručnjacima, osobe koje su se nedavno umirovile brinu hoće li imati dovoljno novca. Stoga tim iz BrightSidea smatra da bi to mogao biti jedan od razloga za ovakav zahtjev svekrve.

"Razgovarajte iskreno, na miran način, recite si svi što osjećate", poručili su joj.

Ako s bakom ne postignu sporazumno rješenje, novopečeni roditelji morat će pronaći drugo rješenje.

"Skrb o djetetu ima uspone i padove. Možda ćete morati izdvojiti i više novca za čuvanje ili upisati dijete u vrtić, što će vas oduzeti dragocjeno vrijeme jer ćete morati bebu odvesti u vrtić i dovesti je doma. Bit će i dana kada će morati ostati kod kuće, a tada ćete morati otvarati bolovanje ili u zadnji čas organizirati nekoga da pričuva dijete", dodaju.

Tim se slaže da većina baka i djedova ne očekuje da budu plaćeni za čuvanje djece, ali ako to traže, to je sasvim razumno.

"Briga o djetetu može biti posao s punim radnim vremenom. Nahraniti djecu, presvući ih i stalno paziti nije lak zadatak, pogotovo u starijoj dobi", zaključuju.

Pročitajte više