Svijet samohranih očeva - Ponekad se pitam otkud mi snaga

Foto: 123rf

PISALI smo o iskustvu čitateljice koju je suprug ostavio s malom bebom. Komentari su bili raznoliki - od skupne podrške do očekivanog pljuvanja po takvom muškarcu. No jeste li svjesne da nisu samo žene te koje bivaju ostavljene na ovakav pomalo nehuman način? Da, postoje i muškarci, dečki kojima je njihova ljubljena rodila dijete i onda kao na filmu samo nestala. 
 
Koji su to razlozi koji mogu natjerati ženu da ostavi dijete koje je pod svojim srcem nosila punih devet mjeseci? Koji su to razlozi da nakon poroda ostavi tu nejaku, majušnu bebu i nestane kao da se ništa nije dogodilo. A ima ih. I pitanje je, zaslužuju li linč i kamenovanje od strane javnosti jer nitko zapravo ne može znati  No, nije ni važno - njihov problem, zar ne? Važno je da ta beba ipak ostane u dobrim rukama - rukama tata koji bez problema preuzimaju ulogu oba roditelja. 
 
Jedan od takvih je i 21-godišnji Richard Johnson, jedan od mnogih očeva koji je svoju priču objavio na stranici Life of Dad.
 
"Ja sam ponosni otac 10-mjesečne djevojčice Persephone koju je njena majka napustila samo mjesec dana nakon rođenja. Nas dvoje još uvijek ne znamo zašto, ali mislimo da je tome kumovala njena postporođajna depresija.  Pritom je zamolio sve koji već jesu i one koji tek planiraju kritizirati majku njegove kćeri i to riječima - molim vas, nemojte. Ona je divna žena i zauvijek će biti majka moje kćeri, a ovakvu postporođajnu depresiju kakvu je ona imala doista ne želim ni najgorem neprijatelju. 
 
"U ovih preteških i predivnih devet mjeseci ja sam se osim s malom guzom uhvatio u koštac s mnogobrojnim savjetima od toga kako urediti kosu do toga kako disciplinirati malu nestašku. Ništa nisam znao, nešto sam saznao, a nešto ćemo u hodu. Siguran sam da ćemo uspjeti.
Prije nego što se Persephone uopće rodila bojao sam se očinstva. naravno, tko se toga ne boji, kada je to tako nepoznata situacija. Mlad sam i nekako ni tada nisam bio spreman za to, i onda odjednom, ne samo da sam postao otac. Postao sam samohrani otac."
 
Odmah po njegovom javnom priznanju pokrenuta je lavina lajkova i komentara u kojima su mu mnogi očevi, i mnoge ostavljene majke odale istinsku počast jer je toliko mlad i toliko željan učenja kako njegova princeza ne bi ni osjetila odsustvo majke. 
 
"Imali smo stvarno teških dana, i ponekad sam mislio da neću dočekati sutra.  Bilo je noći koje sam probdjeo nad njom i s njom u naručju gledajući je i zibajući je dok spava i jedino što mi se u glavi vrtjelo je to da je prelijepa i da se bojim da ja tome ipak nisam dorastao. Stalno sam se pitao hoću li joj moći biti dovoljno dobar tata!"
 
Priznao je pritom i da mu ovakva situacija zapravo nije strana. I sam je odrastao u mini obitelji kao dijete samohrane majke. I on je doživio razočaranje kada je otac otišao. Zato u početku, dok njegova princeza još nije ni bila rođena, nije bio siguran hoće li uopće moći biti dobar tata s obzirom da nije imao nikakav primjer iz kojeg bi mogao učiti. Strah je bio realan. 
 
Svoj post je namijenio svim roditeljima, i mamama i tatama koji su prolazili teške trenutke misleći da nisu dorasli zadatku odgoja djece. Kada vam bude najteže samo pogledajte u oči tog svog divnog djeteta i samo mu jednostavno recite da ga volite. Zapanjit ćete se kada vidite koliko zapravo imate snage kada znate da to mali biće toliko računa na vas i voli vas zbog svega što radite za njih. Tada ćete shvatiti da imate snage da izdržite baš sve!

 

Pročitajte više