Svjetski je tjedan dojenja. Evo koje dobrobiti ima za dijete, ali i za mamu

Foto: Shutterstock

SVJETSKI tjedan dojenja globalna je manifestacija koja se održava u preko 120 država svake godine u organizaciji Svjetskog saveza za dojenje, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. Kako donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, glavni cilj ove manifestacije zapravo je promoviranje dojenja u svrhu poboljšanja zdravlja djece i žena.

Naime, postoji mnogo prednosti koje dojenje ima za dijete, ali jednako tako i za njegovu majku. Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, majčino mlijeko najbolji je izvor prehrane za većinu beba. Kako beba raste, majčino mlijeko će se mijenjati kako bi zadovoljilo nutritivne potrebe djeteta.

Studije pokazuju kako dojenje može pomoći i u zaštiti beba od nekih kratkoročnih, ali i dugotrajnih bolesti. Naime, pedijatri objašnjavaju kako dojene bebe imaju znatno manji rizik od razvoja astme, pretilosti, dijabetesa tipa 1 i sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Također je manja vjerojatnost da će dojene bebe imati česte upale uha i crijevne viroze. Isto tako, majčino mlijeko dijeli antitijela majke s bebom, a upravo ta antitijela učinkovito pomažu bebama da razviju snažan imunološki sustav i štite ih od potencijalnih bolesti.     

Osim velikih dobrobiti za dijete, dojenje je također pozitivno i kada govorimo o zdravlju majke. Naime, brojna istraživanja pokazuju kako dojenje može smanjiti majčin rizik od raka dojke i jajnika, dijabetesa tipa 2 te visokog krvnog tlaka.

Pročitajte više