Tata priznao da je bio u postporođajnoj depresiji: Plakao sam na podu i osjećao sram

JEDAN je novopečeni tata otkrio da je patio od postporođajne depresije nakon rođenja svog prvog djeteta, tvrdeći da je nekontrolirano plakao jer se nije mogao zbližiti sa svojim dječakom.

34-godišnji Jack Post je svoje priznanje iznio u radijskoj emisiji The Christian O'Connell Radio Show u četvrtak, šest mjeseci nakon što je njegova supruga Bianca rodila njihovo prvo dijete, malenog Gordona.

"Sve je počelo kad mi se u ožujku rodio sin. Bio sam tako uzbuđen", izjavio je Post. "Činilo mi se kao da sam bio savršen suprug sve do poroda, a onda se nešto promijenilo nakon što se on rodio i bilo je stvarno čudno."

Novopečeni tata priznao da se nije odmah zaljubio u bebu Gordona, zbog čega je osjetio sram

"Osjećao sam krivnju i sram što sam na svijet doveo ovog malog dečka kojeg sam trebao toliko voljeti, a nisam to uspio osjetiti", priznao je. Post je otkrio da je provodio noći nekontrolirano plačući u Gordonovoj dječjoj sobi, u nemogućnosti da razumije vlastite emocije.

"Bianca je sve napravila, donijela ga je na svijet, prošla kroz trudnoću, a ja sam taj koji je u depresiji i plače na podu. Osjećao sam toliku krivnju i sram i neugodu zbog toga", iskreno je priznao.

Tri mjeseca nakon Gordonovog rođenja, Post je odlučio potražiti pomoć terapeuta, koji mu je rekao da pati od postporođajne depresije. "Nisam ni znao da je novi očevi mogu dobiti", otkrio je. "Mislio sam da moramo brinuti samo o Bianci po tom pitanju, jer znam da postoji visoka stopa postnatalne depresije kod novih mama, ali ja sam bio taj koji ju je proživio."

Postporođajnu depresiju iskusi čak 10 posto očeva

Izvješće objavljeno u Journal of the American Medical Association utvrdilo je da oko 10 posto očeva padne u depresiju prije ili neposredno nakon rođenja djeteta.

Psiholog Scott Bea rekao je klinici Cleveland da novopečeni očevi, baš kao i novopečene majke, doživljavaju stvarne promjene u razinama svojih hormona nakon rođenja djeteta. Tvrdio je da ti biološki čimbenici pridonose postporođajnoj depresiji kod muškaraca, kao i promjene načina života, uključujući promjene u obrascima spavanja.

Post je u radioemisiji rekao da mu je u početku bilo neugodno razgovarati s terapeutom o svojim borbama, rekavši: "Hrabrite sami sebe da uđete unutra i kažete tko ste i što osjećate, a bojite se da će vam reći: 'Izlazi odavde, ja se bavim samo stvarnim traumama, ovo tvoje nije ništa. Samo ste slabić, idite i saberite se.'"

Međutim, novi tata otkrio je da je terapija sve promijenila i ubrzo se počeo zbližavati s bebom Gordonom. Sada dječak ima 6 mjeseci, a otac i sin uživaju u bliskoj vezi. "Sad ga toliko volim, ali nisam to osjećao prva tri mjeseca", rekao je. Također je priznao da bi se volio vratiti u prošlost i reći sebi da će sve biti puno bolje s vremenom i da se neće tako osjećati zauvijek.

 

Pročitajte više