Tema o kojoj se ne priča: Fitness influencerica progovorila o sekundarnoj neplodnosti

SUOSNIVAČICA Tone It Up Katrina Scott nikada od svojih obožavatelja nije skrivala vlastitu ranjivost. Otvoreno je govorila o mentalnom zdravlju, ali i o nastojanju da (ponovno) osjeti čari majčinstva. No sada je odlučila podijeliti nešto još osobnije: svoju borbu sa sekundarnom neplodnošću.

Scott je nedavno na Instagramu podijelila potresnu objavu o tome zašto se djelomično povukla s društvenih mreža.

"Ovo je mali uvid u to kako je izgledao naš svijet u posljednje vrijeme", podijelila je uz reel koji pokazuje točno koliko je ponekad izazovno pokušati ponovno zatrudnjeti.

Snimka je kompilacija videozapisa u kojima si daje, kako se čini, injekcije IVF hormona u trbuh, bilo sama ili uz pomoć obitelji i prijatelja. U jednom se trenutku vidi čak i njezina dvogodišnja kći Isabel kako je tješi i ljubi u trbuh tamo gdje je upravo dobila injekciju.

O sekundarnoj neplodnosti ili nemogućnosti zatrudnjivanja nakon lakog začeća prvog djeteta ne govori se toliko koliko o primarnoj neplodnosti - ali ona pogađa oko tri milijuna žena samo u SAD-u.

"Sekundarna neplodnost može biti vrlo frustrirajuća i zbunjujuća za par koji je brzo zatrudnio u prošlosti", rekla je Jessica Rubin, liječnica iz New Yorka, ranije za Shape: "Uvijek podsjećam svoje pacijente da normalnom, zdravom paru može trebati cijela godina da zatrudni tako da ne koriste prethodno iskustvo kao mjerilo, pogotovo kad je prošlo tri mjeseca ili manje." 

U objavi iz ožujka Scott je podijelila da je pretrpjela dva pobačaja tijekom 2020. Nakon toga su ona i suprug odlučili da još uvijek ne žele pokušati dobiti dijete potpomognutom oplodnjom.

"Skoro smo krenuli tim putem u siječnju, ali liječnik nam je savjetovao da pokušamo još jednom", rekla je.

Tada je doživjela biokemijsku trudnoću, medicinski izraz za rani pobačaj, koji se događa kada ste trudni samo dva ili tri tjedna. No prema posljednjoj objavi, čini se da su od tada odlučili isprobati IVF.

"Jedna od najtežih stvari koju sam ikad morala učiniti bila je ući u kliniku za plodnost nakon pretrpljenih gubitaka i reći da mi treba podrška", napisala je u objavi na Instagramu. "Ali čim sam pogledala po čekaonici, shvatila sam da nikad nismo sami."

"Ne znam što budućnost donosi za našu obitelj, ali svaki se dan držim nade, vjere i ljubavi", nastavila je te je zahvalila obožavateljima na potpori koju joj pružaju.
 

Pročitajte više