Terapeut ističe osobinu koja otkriva toksičnog oca

Foto: Shutterstock

Toksično ponašanje roditelja, poput emocionalnog zlostavljanja i pretjerane kontrole, može ozbiljno narušiti osjećaj sigurnosti i samopoštovanja kod djece s dugoročnim posljedicama u odrasloj dobi. Ipak, ponekad može biti izazovno prepoznati toksične roditelje. Srećom, terapeut Micah Stephens istaknuo je osobinu koja isključivo otkriva toksične očeve.

"Glavna osobina koja otkriva toksičnog oca jest da se ponaša kao da vas posjeduje, ne samo kad ste bili djeca, nego možda čak i u odrasloj dobi", rekao je Stephens u objavi na Instagramu. Dodaje da toksični očevi djeci govore što da rade, umjesto da traže ono što žele. 

"Toksični očevi od djece očekuju i traže puno. Koriste ljutnju, strah i sram, ili sve troje, kako bi vas natjerali da radite što oni žele ili vas spriječili da radite stvari koje oni ne žele da radite", pojasnio je. Ističe da su se, iz tog razloga, djeca toksičnih očeva jedino osjećala cijenjeno zbog onoga što mogu za njih učiniti.

"Možda se još uvijek osjećate obveznima učiniti što god vaši očevi žele. Ipak, želim da znate da, osim supružnika, djece ili bilo koga kome ste se obvezali, jedina osoba prema kojoj biste trebali osjećati obvezu ste vi", zaključio je terapeut.

Pročitajte više